De opgestane Heer

Lukas 24

38 En Hij zei tegen hen: Waarom bent u in verwarring en waarom komen zulke overwegingen op in uw hart? 39 Zie Mijn handen en Mijn voeten, want Ik ben het Zelf. Raak Mij aan en zie, want een geest heeft geen vlees en beenderen, zoals u ziet dat Ik heb. 40 En terwijl Hij dit zei, liet Hij hun de handen en de voeten zien. 41 En toen zij het van blijdschap nog niet geloofden, en zich verwonderden, zei Hij tegen hen: Hebt u hier iets te eten? 42 En zij gaven Hem een stuk van een gebakken vis en van een honingraat. 43 En Hij nam het aan en at het voor hun ogen op. (Lukas 24:38-43)

De discipelen zijn in verwarring, er is een soort van ongeloof dat niet kan bevatten wat er nu aan de hand is. Het is namelijk niet terug bij het oude en misschien is dat wat ze wel hadden gehoopt. Zij hadden het graag weer gehad zoals het was voordat Jezus aan het kruis hing, Jezus de leraar en meester en zij Zijn discipelen.

Maar Jezus laat nu de andere kant van het kruis zien. Hij is hier als de opgestane Heer die de dood heeft overwonnen. Hij valt niet langer meer onder de natuurlijke wetten, Hij is vol van de heerlijkheid van de Vader. En zo moeten wij Jezus ook leren kennen. Het is makkelijk om Jezus als baby te leren kennen, het is makkelijk om Jezus als genezende Rabbi te leren kennen, het is zelfs makkelijk om Jezus als gekruisigde Heer te leren kennen, maar helaas is dat waar het stopt voor de meeste christenen.

Jezus is de opgestane Heer, Hij heeft de dood voor ons overwonnen en zo moeten wij Hem nu leren kennen. Want dat is Wie Jezus nu is, Hij zit aan de rechterhand van God. Waarom proberen we een Jezus te leren kennen zoals Hij was toen Hij hier op aarde wandelde?

Natuurlijk heeft Jezus de Vader geopenbaard toen Hij hier op aarde wandelde en dat is ook de Jezus die wij in eerste instantie moeten leren kennen. De weg die de discipelen zijn gegaan met Jezus, die moeten wij ook eerst gaan. En zo moeten wij ook bij het kruis terecht komen en weten dat Hij daar voor ons stierf. Maar als wij werkelijk een relatie met Jezus willen hebben dan moeten we niet blijven hangen aan de Jezus in de kribbe of het kruis.

Het is nu de tijd dat we als volwassen christenen een relatie met de opgestane en verheerlijkte Heere Jezus hebben. We moeten vandaag weten hoe Hij vandaag met ons aan het werk wil. En zo wil Jezus vandaag ook aan ons laten zien dat Hij werkelijk de Jezus is die is opgestaan. Hij wil ons Zijn wonden laten zien en zeggen: vertrouw op mij de opgestane Heer.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.