Pakkend antwoord

Lukas 20

22 Is het ons geoorloofd de keizer belasting te betalen of niet? 23 En Hij merkte hun sluwheid en zei tegen hen: Waarom verzoekt u Mij? 24 Laat Mij een penning zien. Van wie is het beeld en opschrift? Zij antwoordden en zeiden: Van de keizer. 25 En Hij zei tegen hen: Geef dan aan de keizer wat van de keizer is en aan God wat van God is. 26 Zij nu konden Hem tegenover het volk op Zijn woord niet vangen en zij verwonderden zich over Zijn antwoord en zwegen. (Lukas 20:22-26)

Verschillende keren beantwoordt Jezus de vragen van de religieuze leiders met een tegenvraag. Toch geeft Jezus dit keer wel een echt antwoord op de vraag. Ondanks de sluwheid achter de vraag is het blijkbaar toch realistisch genoeg om te beantwoorden en helpt het ook de omstanders die aan het luisteren zijn.

Natuurlijk wilden de spionnen een antwoord ontlokken waarmee ze Jezus voor het seculiere gerecht konden slepen. De meeste Joden waren zacht gezegd niet echt blij met de Romeinen en wilden het liefst dat ze zouden verdwijnen. Belasting wilden ze al helemaal niet betalen en deze spionnen waren er van overtuigd dat Jezus ook niets met de keizer van doen wilde hebben. En die woorden wilden ze gebruiken om Jezus veroordeeld te krijgen.

Maar het antwoord zal de religieuze leiders, de toehoorders en misschien zelfs de discipelen hebben verrast. Want Jezus is niet geïnteresseerd in waar de bezetter mee bezig is, simpel gezegd, het boeit Hem niet. Dat is voor Hem een hele andere wereld dat niets te maken heeft met het Koninkrijk van God. En daarom laat Hij de mensen naar een munt kijken en Hij laat ze afvragen waarom de keizer op het muntstuk staat. Dit heeft niets met de heerlijkheid van God te maken, dit heeft niets met het Koninkrijk van God dat Hij predikt te maken.

Soms kunnen wij zo gefixeerd raken op iets simpels en daardoor God uit het oog verliezen. De haat voor de bezetter, de liefde voor luxe en ga zo maar door. We willen zo graag onze wereld verenigen met het Koninkrijk van God. En daar steekt Jezus een stokje voor, laat de wereld voor wat het is, laat de wereld zich zorgen maken over wat hen bezig houdt. Maar laten wij ons daarin niet meevoeren.

Er zal heel verschillend zijn gereageerd op deze reactie van Jezus. De spionnen zullen hebben gebaald want waarschijnlijk liepen ze geld mis. De religieuze leiders worden wanhopiger want er is werkelijk niets waarmee ze Jezus kunnen pakken. Het merendeel van het volk zal verbaasd zijn geweest op zo’n pakkend antwoord. En een enkeling zal echt hebben begrepen wat Jezus hier wil vertellen.

En die enkeling ziet dan de scheiding tussen de wereld en het Koninkrijk van God. Men ziet het verlangen van God naar een leven dat in het geheel op Hem is gericht. En leven dat niet stiekem nog even van de wereld probeert te snoepen. God alleen.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.