Functioneringsbeoordeling

Lukas 19

15 En het gebeurde, toen hij teruggekomen was, nadat hij het koninkrijk in ontvangst had genomen, dat hij zei dat men die slaven aan wie hij het geld gegeven had, bij hem zou roepen om te weten wat ieder met het zakendoen aan winst had gemaakt. 16 Toen verscheen de eerste en zei: Heer, uw pond heeft tien ponden winst opgeleverd. 17 En hij zei tegen hem: Goed gedaan, goede slaaf! Wees, omdat u in het minste trouw bent geweest, machthebber over tien steden. (Lukas 19:11-14)

Jezus wilde de discipelen duidelijk maken dat het nu niet het moment is dat het Koninkrijk van God zal aanbreken. Ook al is Jezus onderweg naar Jeruzalem, er zit een hele andere reden achter dat Hij daar naar toe gaat. En met deze gelijkenis openbaart Jezus de plannen die God heeft, maar ook tegelijk onze verantwoordelijkheid in Gods plannen.

Jezus zal een tijd weggaan en in die tijd krijgen wij als Zijn dienstknechten een verantwoordelijkheid waarmee we moeten laten zien hoe sterk onze devotie is naar God. En dan zal de tijd komen dat Hij terug komt en ons zal beoordelen op hoe wij ons leven hebben ingevuld.

Het woord talent is in onze tijd vervormd naar een aangeboren kwaliteit zoals muziek of wiskunde, maar is dit werkelijk wat Jezus voor ogen had? In die tijd waren talenten gewoon muntstukken, de dienstknechten kregen deze muntstukken om voor de eigenaar nog meer geld te verdienen. Op het moment dat de eigenaar terug kwam wilde hij weten wat ze hebben gedaan met het geld.

Het is te kort door de bocht om te denken dat het gaat om aangeboren kwaliteiten, het gaat eerder om de verantwoordelijkheid die God ons geeft. Daarbij zou je ook kunnen denken aan gaven die we hebben gekregen, maar het is veel meer. Wij hebben een verantwoordelijkheid naar onze ouders, naar onze kinderen, naar onze gemeente en God zal ook daar naar kijken hoe wij onze verantwoordelijkheid nemen.

Wij zullen wel degelijk worden beoordeeld op het moment dat we voor Gods troon staan. Gods genade heeft ons vrijgepleit, maar nu is het de vraag wat wij doen met die genade. Investeren wij die genade in ons leven om te wandelen naar de wil van de Vader? Nu is het de tijd om te laten zien aan God uit wat voor stuk hout wij zijn gesneden, nu is het de tijd dat wij bepalen hoe ons eeuwig leven er uit zal zien.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.