Hoog bezoek

Lukas 19

3 En hij probeerde te zien wie Jezus was, maar het lukte hem niet vanwege de menigte, omdat hij klein van persoon was. 4 En na vooruitgelopen te zijn, klom hij in een wilde vijgenboom om Hem te zien, want Hij zou daar voorbij komen. 5 En toen Jezus bij die plaats kwam, keek Hij op, zag hem en zei tegen hem: Zacheüs, haast u en kom naar beneden, want heden moet Ik in uw huis verblijven. 6 En hij haastte zich en kwam naar beneden en ontving Hem met blijdschap. (Lukas 19:3-6)

We kunnen ons misschien een beetje voorstellen hoe God Zich op zo’n moment verblijdt over een man bij wie het geloof langzaam aan het groeien is. De hemelse Vader ziet Zacheüs in een boom klimmen en de glimlach op Zijn gezicht wordt alleen maar groter. Tussen al die mensenmassa, is het de Vader die gericht is op deze ene kleine man.

En op dat moment (of misschien al eerder tijdens een gebedsmoment) laat de Vader aan Zijn Zoon Jezus weten dat Hij naar het huis van deze kleine man moet gaan. En daarom richt Jezus Zich tot deze man in de boom en laat hem weten dat Hij vandaag in zijn huis wil zijn.

Dit moment is vertederend en tegelijk zo machtig. Jezus die al die andere mensen even links laat liggen, heeft Zijn hele aandacht op Zacheüs gericht. Bij jou wil ik zijn, de Vader heeft je hart gezien, de Vader heeft gezien waar je mee bezig bent. Laat me even deelgenoot zijn van jouw leven, laat me zien wie jij werkelijk bent.

En Zacheüs staat daar helemaal voor open, met blijdschap haast hij zich om Jezus te ontvangen in zijn huis. Al die tijd zal hij negatieve aandacht hebben gehad van de buren, hij was immers de baas van de tollenaars. En nu krijgt hij zo persoonlijk de aandacht van de man die Israël op z’n kop zet. Wat een machtige ervaring, eindelijk eens niet in een keurslijf zitten, maar gewoon worden geaccepteerd.

Zo mogen wij ook bij de Vader komen, zonder voorbehoud, zonder onszelf te verontschuldigen. Jezus wil ook bij ons binnen komen, Hij staat aan de deur en Hij klopt. Hij wil niet langer buiten blijven staan, Hij verlangt er naar dat wij zoeken naar het Koninkrijk van God. Ben jij jezelf aan het voorbereiden op hoog bezoek?

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.