De gevoelige snaar

Lukas 19

1 En Jezus kwam Jericho binnen en ging erdoorheen. 2 En zie, er was een man van wie de naam Zacheüs was, en hij was oppertollenaar en hij was rijk. 3 En hij probeerde te zien wie Jezus was, maar het lukte hem niet vanwege de menigte, omdat hij klein van persoon was. 4 En na vooruitgelopen te zijn, klom hij in een wilde vijgenboom om Hem te zien, want Hij zou daar voorbij komen. (Lukas 19:1-4)

Verschillende beschrijvingen typeren Zacheüs: hij was oppertollenaar, hij was rijk en hij was klein. De beschrijving staat niet gelijk aan een rijke man die alles onder controle had. Zacheüs is niet een man van status die werd gewaardeerd door zijn omgeving, hij is in werkelijkheid een man die werd gehaat. Ondanks zijn rijkdom was het niet een man die het gevoel zal hebben gehad dat hij bereikt heeft wat hij wilde bereiken.

Ook deze man zal gehoord hebben over Jezus. Misschien in de plaatselijke tollenaars club hebben ze gepraat over Jezus die enkele van hun vrienden had bezocht. Het had het hem aan het denken gezet en daarom is het niet waarschijnlijk dat dit een spontane actie is van Zacheüs.

Vaak gaan we gewoon door met het leven zonder echt na te denken. We confronteren onszelf niet met ons eigen leven, we zetten geen vraagtekens bij wat we doen. Maar als Jezus dan in ons leven komt dan komen er vragen over het leven. En Jezus bezocht de tollenaars en het zette sommigen van hen aan het denken over hun leven.

De religieuze leiders hadden dit effect niet. Zij legden regels op en stonden niet toe dat men daarover ging nadenken. Blindelings moest men volgen en dat deed deze Zacheüs duidelijk niet. Maar Jezus bracht een evangelie dat mensen aan het denken zette, dat mensen confronteerde met het hart en motivatie van hun leven.

Daarom was deze kleine Zacheüs bereid om in een boom te klimmen. Want deze Jezus raakte een snaar in zijn leven dat voelde als iets dat hij nog niet had ervaren, dit was echt. Het is deze nieuwsgierigheid dat ons leven moet veranderen. Laten we de tijd nemen om over ons leven na te denken, zodat ons gevoelige snaar ook aangeraakt mag worden door de liefde van Jezus.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.