Alles opgeven?

Lukas 18

22 Maar toen Jezus dit hoorde, zei Hij tegen hem: Nog één ding ontbreekt u: Verkoop al wat u hebt en deel het uit onder de armen en u zult een schat hebben in de hemel. En kom dan en volg Mij. 23 Maar toen hij dit hoorde, werd hij diep bedroefd, want hij was erg rijk. 24 Toen nu Jezus zag dat hij diep bedroefd was geworden, zei Hij: Hoe moeilijk kunnen zij die rijkdommen hebben, het Koninkrijk van God binnengaan. 25 Want het is gemakkelijker dat een kameel gaat door het oog van een naald, dan dat een rijke het Koninkrijk van God binnengaat. (Lukas 18:22-25)

De jonge man had trouw alle wetten van Mozes gehoorzaamd, maar dan komt Jezus met het hart van de wet. Want de bedoeling van de wet is niet dat we regels hebben waar we ons aan moeten houden, de bedoeling is te laten zien wat Gods verlangen is. En de samenvatting van de wet laat heel duidelijk zien wat Gods verlangen is, God lief te hebben boven alles.

En dat had de jonge man nog niet begrepen, ondanks dat hij alle regels gehoorzaamde. Want naast het gehoorzamen van de regels had hij blijkbaar ook grote rijkdom vergaderd. Lukas omschrijft het als ‘erg’ rijk. En dan komt het hart naar boven, dan openbaart Jezus de werkelijke motivatie, want de jonge man heeft zoveel rijkdom dat hij het niet meer kan loslaten.

En misschien heeft hij tijdens zijn leven nog niet voor deze keuze gestaan, maar nu geeft Jezus hem wel deze keuze. En op dat moment wordt duidelijk dat God niet Zijn eerste liefde is, ondanks al zijn harde werk om de wet te gehoorzamen. Al die tijd was het duidelijk dat hij God wilde dienen, dat hij het eeuwige leven wilde ontvangen, maar nu komen er in zijn eigen hart de vraagtekens naar boven. Nu is het opeens niet meer zo duidelijk dat hij God wil dienen.

Wat zou onze keuze zijn? Wij leven in welvaart, vele van ons hebben veel meer dan we werkelijk nodig hebben. Waarschijnlijk hebben we onszelf deze vraag nog nooit gesteld. Wat zou onze keuze zijn, als Jezus deze vraag aan ons zou stellen? Zouden wij bereid zijn om alle rijkdom die wij hebben op te geven om Jezus te volgen?

Deze man wist het niet meer, hij werd bedroefd want hij was erg rijk. Hij had zoveel hier op aarde bij elkaar gekregen, dat hij niet wist of hij het op zou willen geven om Jezus te volgen. En dat is het probleem, we doen zoveel moeite om dit alles bij elkaar te krijgen, moeten we dat dan ook weer loslaten? De vraag is, ben je bereid om echt alles op te geven voor Jezus?

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.