Struikelblok

Lukas 17

1 En Hij zei tegen de discipelen: Het is onmogelijk dat er geen struikelblokken komen, maar wee hem door wie deze komen. 2 Het zou voor hem nuttiger zijn als hem een molensteen om zijn hals was gedaan en hij in de zee was geworpen dan dat hij één van deze kleinen zou doen struikelen. (Lukas 17:1-2)

In de gelijkenis van de rijke man en Lazarus was het de rijke man die afgeleid was van wat werkelijk belangrijk is in het leven. En Jezus laat ons weten dat er altijd struikelblokken zullen zijn in het leven. Wat die rijke man ‘overkwam’ is geen uitzondering, het is eerder normaal en daar moeten wij voor gewaarschuwd worden. Het zal simpelweg niet van leien dakje gaan, we moeten er moeite voor doen, we moeten inspanning leveren om maar niet te struikelen.

Sommigen van ons zouden het liefst hebben dat Jezus zou zeggen dat het onmogelijk is om niet te struikelen. Maar dat staat er niet, Jezus geeft ons hier geen excuus om maar te blijven struikelen. Jezus waarschuwt ons juist om alert te zijn voor die struikelblokken.

En dan maakt Jezus Zijn waarschuwing nog sterker, want vallen over die struikelblokken is niet goed, maar om degene te zijn die voor die struikelblokken zorgen is nog erger. We kunnen hier natuurlijk denken aan de rotzooi op het internet, of mensen die zich actief inzetten voor abortus. Zij zijn degene die de struikelblokken creëren.

Maar Jezus richt Zich hier waarschijnlijk direct op de religieuze leiders, want zij zijn degenen die de uitdragers zijn van de huidige manier van het dienen van God. Zij zijn het die een manier van geloven uitdragen dat eigenlijk een struikelblok is om God oprecht te dienen. En dat geeft een veel grotere verantwoordelijkheid. Want de mensen volgen hen trouw, denkende dat ze het wel goed doen, want de leiders doen het zo ook.

Wat voor nut heeft het om een molensteen om onze hals te binden en de zee in te wandelen. Het is nutteloos, het heeft geen enkel nut, het is verre van productief. En toch zegt Jezus dat het nuttiger is om dit te doen dan om de oorzaak te zijn van het laten struikelen van deze kleinen. Leider zijn in een gemeente, een voorganger zijn, we kunnen daar niet lichtvaardig over doen. We hebben een verantwoordelijkheid om mensen te laten groeien in God. Is ons voorbeeld een struikelblok?

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.