Echt volgen

Lukas 14

27 En wie zijn kruis niet draagt en achter Mij aan komt, kan geen discipel van Mij zijn. (Lukas 14:27)

De boodschap van Jezus in deze hoofdstukken liegt er niet om. Jezus legt de lat heel hoog. Als wij denken dat we aan de wet ontsnapt zijn en er daarom makkelijk van af komen, komen we van een koude kermis thuis. Jezus kwam niet om de wet ongedaan te maken, Jezus kwam om het te vervullen. En als wij denken dat Jezus het toch vervuld heeft en wij daarom nog steeds niets hoeven te doen dan begrijpen we de boodschap van Jezus niet.

Het volgen van Jezus is niet een volgen op afstand. Jezus doet al het werk en wij zijn min of meer toeschouwers die maar een beetje kijken hoe Jezus te werk gaat. Wij horen dan ook bij de groep die Jezus volgt, wij doen ook een beetje mee met alle leuke activiteiten, we praten over de laatste ontwikkelingen, het geeft in ieder geval goed christelijk groepsgevoel.

Maar dan komen we bij dit ene vers, waarin Jezus heel duidelijk zegt dat als we Hem willen volgen, we ons kruis op ons moeten nemen. En dat staat niet gelijk aan een toeschouwer zijn. Jezus volgen betekent Hem letterlijk volgen. Als een gids je leidt door de gangen van een pyramide en zegt: ‘Volg mij’, dan ga je ook niet je eigen gang. Dan volg je hem op de voet en doe je precies wat hij van je vraagt.

En dat is het kruis op je nemen, dat is het volgen waar Jezus het hier over heeft. Wij willen de makkelijke weg van het christen-zijn. Wij willen Hem volgen en tegelijk nog even bezig zijn met onze eigen plannen. Maar een kruis is niet een eigen plan, een kruis is niet iets waar je zelf voor kiest. Een kruis is wat je opgelegd krijgt en wat je moet dragen. Een kruis is een weg die voor je wordt bepaald.

En dat is het kruis dat wij in ons leven moeten opnemen, de weg die de Vader van ons verlangt. En dan gaat dat in de eerste plaats niet om de grote stappen in het leven, maar juist die kleine dingen in ons leven. Ons humeur, onze plannen voor het dagelijks leven, hoe wij omgaan met onze collega’s, allemaal momenten waarop wij ons kruis moeten dragen. Want alleen dan kunnen we Jezus volgen.

Wij willen vrij zijn, wij willen onze eigen weg uitstippellen, maar Jezus is duidelijk, als je mij volgt dan moet je bereid zijn een weg te gaan die je niet zelf uitstippelt. Dan moet je mij volgen tot in detail.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.