Waarom ben je christen?

Lukas 14

28 Want wie van u die een toren wil bouwen, gaat niet eerst zitten om de kosten te berekenen, of hij de middelen wel heeft om het werk te voltooien? 29 Opdat niet misschien, als hij het fundament gelegd heeft en niet in staat is het te voltooien, allen die het zien, hem beginnen te bespotten, 30 en zeggen: Deze man begon te bouwen, maar heeft het werk niet kunnen voltooien. (Lukas 14:28-30)

Waarom ben je christen?

Als je deze vraag niet direct kunt beantwoorden dan gaat er toch iets mis. Zovelen van ons zijn christen omdat ze er ingerold zijn. Het is hen overkomen en om daar nu wat aan te veranderen ziet men niet zitten, we zijn comfortabel zoals het is. Maar zo kunnen we geen christen zijn volgens Jezus.

Als we Jezus willen volgen moet daar een bewuste keuze aan vooraf gaan. We zijn nooit christen bij geboorte, wij moeten kiezen om Jezus te volgen. En natuurlijk zijn er bepaalde dogma’s die tot in de detail elke keuze vrijheid van ons afnemen, maar dan kunnen wij niets met deze gelijkenis van Jezus. Dan heeft deze boodschap geen betekenis.

De boodschap van Jezus is dat wij bewust gaan nadenken over het volgen van Jezus. Het moet geen vlugge beslissing zijn, we kunnen denken dat het nu eenmaal zo is. Als we een huis gaan bouwen dan gaan we de kosten berekenen, dan gaan we kijken hoe het haalbaar is. We maken plannen, we zetten alles op papier en alleen als alles duidelijk is en de financiering rond, dan gaan we pas beginnen.

En als we bij zo’n belangrijke beslissing al zo gedegen voorbereid zijn, waarom zouden we dan zo makkelijk doen over de belangrijkste keuze van het leven. Deze keuze moet alles bepalend zijn in ons leven en voor ons eeuwig leven. Denk na over je christen zijn, denk na over wat jouw leven betekent voor God. Dat is de boodschap van Jezus, dat is wat het is om Jezus te volgen, het is allemaal niet zo makkelijk.

Waarom volg jij Jezus? Deze vraag moeten wij minstens 1 keer per maand, zo niet 1 keer per week onszelf afvragen. Het volgen van Jezus is geen spelletje, het volgen van Jezus staat boven elke andere beslissing. Antwoordt Hem dan ook als zodanig.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.