Middelpunt

Lukas 14

25 En vele menigten trokken met Hem mee, en terwijl Hij Zich omkeerde, zei Hij tegen hen: 26 Als iemand tot Mij komt en niet haat zijn eigen vader en moeder en vrouw en kinderen en broers en zusters, ja, ook zelfs zijn eigen leven, die kan Mijn discipel niet zijn. 27 En wie zijn kruis niet draagt en achter Mij aan komt, kan geen discipel van Mij zijn. (Lukas 14:25-27)

Jezus heeft een grote groep volgelingen en allemaal hebben ze hun eigen motivaties. Sommigen volgen Jezus vanuit sensatie, anderen volgen Jezus vanwege vrienden en weer anderen volgen Jezus omdat ze oprecht verlangen naar wat God aan het doen is in Israël.

In onze tijd betekent vele volgelingen, succes. Veel likes, views of follows betekent dat er veel mensen in jou geïnteresseerd zijn. Maar dit soort succes draait dan ook om jou. Maar voor Jezus is dat niet belangrijk, Hij verlangt niet naar zoveel mogelijk volgers, want dan gaat het om Hem draaien, dan wordt Hij het middelpunt. En ook al moet Jezus voor ons wel het middelpunt zijn, dat is niet het doel van Jezus.

Het doel van Jezus is ons leven. Hij wil dat wij oprecht leven, dat ons leven puur wordt voor God. Hij is niet op zoek naar zoveel mogelijk volgelingen om zo op democratische wijze invloed uit te oefenen. Hij is op zoek naar volgelingen omdat Hij invloed wil uitoefenen op hen. Hij wil het beste voor de mensen die Hem volgen, Hij wil mensen leiden naar een leven dat perfect is in God.

En dus moeten wij Hem volgen met heel ons hart. Wij moeten in alles op Hem vertrouwen dat Hij ons brengt op de plek die de Vader voor ons heeft. Daarom boeit het Jezus ook niet dat Hij mensen tegen Hem in het harnas jaagt. Hij wil invloed hebben op hun leven, maar dan moeten ze wel alles geven. Dan moet Zijn onderwijs, Zijn advies belangrijker zijn dan alle andere mensen in hun leven. Men moet alle andere signalen in het leven haten en alleen naar de woorden van Jezus luisteren.

Het gaat Hem om ons, het gaat Hem er niet om dat wij Zijn zogenaamde volgelingen worden, het gaat Jezus om ons leven. Het haten waar Jezus het hier over heeft is niet zodat wij meer toegewijd zijn aan Hem als belangrijk persoon. Het haten gaat er om dat Jezus meer invloed heeft in ons leven dan onze familie of vrienden, Hij moet werkelijk de leiding hebben in ons leven. Alleen dan volgen we Hem oprecht.

Hoe volg jij Jezus, is Hij jouw idool, of is Hij jouw Heer en Meester? Het draait niet om succes en invloed in deze wereld, het draait om Zijn invloed op jouw leven. Het draait Jezus om jouw, dat jij het kruis draagt dat Hij van jou vraagt om te dragen. Zodat jouw leven werkelijk het volgen van Jezus mag zijn. Jij bent Zijn middelpunt, is Hij de jouwe?

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.