Geestelijk seizoen

Lukas 12

54 En Hij zei ook tegen de menigte: Wanneer u een wolk ziet opkomen vanuit het westen, zegt u meteen: Er komt regen. En zo gebeurt het. 55 En als er een zuidenwind waait, zegt u: Er komt hitte. En het gebeurt. 56 Huichelaars, de aanblik van de aarde en van de hemel weet u te duiden. Hoe kan het dan dat u deze tijd niet weet te duiden? (Lukas 12:54-56)

In onze tijd hebben we naast de weerman of vrouw ook trendwatchers of economie experts, mensen die van alles analyseren en daaruit verwachtingen uitspreken. Ze zijn allemaal expert op hun gebied en kunnen met een kleine of grote zekerheid vertellen wat er in de mode is of wat de economie gaat doen de komende tijd.

We zijn zo druk met wie de volgende wedstrijd gaat winnen of wat de koers op de beurs gaat doen, maar weten we ook wat God aan het doen is? En als we deze woorden van Jezus lezen dan moeten we ons realiseren dat we dat wel degelijk kunnen weten en ook moeten weten. We kunnen meer zekerheid hebben over wat God op dit moment in de kerk en met de wereld aan het doen is, dan het weer.

Jezus kwam voor de meeste joden als een verrassing en volgens Jezus laat dit zien dat ze helemaal niet zo geestelijk bezig waren. Hun aandacht is op andere dingen gericht waardoor ze niet hebben zien aankomen dat God Zijn Zoon naar de aarde zou sturen. Sterker nog, ze zien zelfs niet dat Gods Zoon al is gekomen en het licht in de wereld is geworden.

We zijn zo druk met van alles, we hebben ons hart vol van dingen die er eigenlijk helemaal niet toe doen. Maar aan de andere kant hebben we geen flauw benul wat God aan het doen is. We doen onze religieuze dingetjes, we evangeliseren af en toe ook nog, maar voor de rest laten we het aan God over. Maar God verlangt er naar dat wij zien wat Hij aan het doen is, dat wij met Hem meegaan.

Open je ogen zodat je mag zien wat God aan het doen is. De meteoroloog kijkt constant naar de weerkaarten en analyseert alle data om te weten wat voor weer het gaat worden. Een echte theoloog is precies op dezelfde manier bezig maar dan om te weten in welk geestelijk seizoen we leven als gemeente of als kerk op deze aarde. Een echte theoloog spendeert de meeste tijd in gebed tot God om Zijn hart te leren kennen, Zijn verlangen voor onze gemeente.

Het is een werkelijkheid die voor vele onwerkelijk is. Maar het is deze werkelijkheid waardoor wij kunnen zien hoe wij ons moeten voorbereiden op de geestelijke storm die gaat komen of de geestelijke periode van vrede en rust waarin wij kunnen groeien. Het hangt allemaal af van onze focus, waar zijn wij op gericht?

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.