Schoonmoeder en schoondochter

Lukas 12

51 Denkt u dat Ik gekomen ben om vrede te brengen op de aarde? Nee, zeg Ik u, maar eerder verdeeldheid. 52 Want van nu aan zullen er vijf in één huis verdeeld zijn, drie tegen twee en twee tegen drie. 53 Zij zullen tegen elkaar verdeeld zijn: vader tegen zoon, en zoon tegen vader, moeder tegen dochter, en dochter tegen moeder, schoonmoeder tegen haar schoondochter, en schoondochter tegen haar schoonmoeder. (Lukas 12:51-53)

Jezus heeft het over verdeeldheid. Mensen in één huis zullen tegen elkaar opstaan, ze zullen niet in vrede met elkaar kunnen leven. Maar wat houdt dit precies in, is dit het gevolg van Jezus’ komst? Is het dan net als bij de toren van Babel dat God er voor zorgt dat mensen niet langer in vrede met elkaar kunnen leven?

We moeten eerst begrijpen wat voor verdeeldheid Jezus komt brengen, voordat we kunnen begrijpen wat er hier gebeurd. In dit hoofdstuk heeft Jezus het gehad over een serieus geloofsleven, een geloofsleven dat elke dag alert is om Gods wil te doen. En deze alertheid vloeit voort uit het vuur dat Jezus naar de aarde heeft gebracht. Het vuur dat onze bron wordt om Gods wil te doen.

Dus de mensen die vol zijn van dit vuur waar Jezus ons mee doopt, zullen werkelijk radicaal anders wandelen in het leven. Het vuur zal hen ver verwijderd houden van de verlangens van deze wereld. Deze mensen begrijpen dat ze geen twee goden kunnen dienen. Zij kunnen geen water bij de wijn doen in de wandel van hun leven.

Want de wereld vindt het oké dat wij een andere overtuiging hebben, maar wij mogen van hen niet anders gaan leven. Wij moeten niet tegen de stroom in gaan wandelen. Want op het moment dat we dat doen strijken we tegen de haren in en worden mensen geïrriteerd. En dat is de verdeeldheid waar Jezus het over heeft.

Gebruik dit vers voor niets anders, deze verdeeldheid komt niet van God. Deze verdeeldheid komt omdat er een licht in de wereld schijnt die men niet wil accepteren. Ga geen ruzie maken met je familie omdat je anders denkt, omdat je een andere overtuiging hebt. Ga geen discussie uitlokken met uitdagende woorden waarvan je weet dat je familie het niet eens is.

Maar leef anders, leef in de liefde van God, leef in afhankelijkheid van de Vader. Wandel zo dat God op de eerste plek komt in jouw leven. En de verdeeldheid die daarin ontstaat is de verdeeld waar Jezus het over heeft. De strijd is tussen de werken van de wereld en het leven in het Koninkrijk van God.

Dit is geen argument om je ouders niet te gehoorzamen, dit is een gevolg van een leven dat is als een trouwe slaaf die de wil van de Vader doet. Zoekt eerst het Koninkrijk van God.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.