Nu is het de tijd

Lukas 12

57 En waarom oordeelt u ook zelf niet wat rechtvaardig is? 58 Want als u met uw tegenpartij naar de overheid gaat, doe dan onderweg moeite om van hem verlost te worden, opdat hij u misschien niet voor de rechter sleept en de rechter u aan de gerechtsdienaar overlevert en de gerechtsdienaar u in de gevangenis werpt. 59 Ik zeg u: U zult daar beslist niet uitkomen, voordat u ook het laatste penninkje hebt betaald. (Lukas 12:57-59)

Na alle waarschuwingen om alert te blijven, kunnen we deze gelijkenis van Jezus goed begrijpen. Want met deze boodschap wil Jezus absoluut niet uitleggen dat we vooral rechtszaken moeten voorkomen. Dit is geen gratis juridisch advies om ons niet verder in de problemen te werken als we een onenigheid hebben met iemand anders.

Dit gaat over ons eeuwig leven. Jezus laat ons hier weten dat we nu alles recht moeten zetten in ons leven. We moeten nu ons leven reinigen van alle zonden. We moeten niet denken dat het allemaal wel komt als we naar de hemel gaan. Nu is de tijd dat wij onszelf in de kracht van de Heilige Geest reinigen van alles wat tegen God ingaat.

En als we zo deze gelijkenis gaan lezen dan zien we hoe serieus dit voor Jezus is. Voordat het moment komt dat men voor de rechter staat moet men er alles aan doen om in het reine te komen met degene die ons voor de rechter sleept. We moeten niet koppig zijn en het maar een beetje op z’n beloop laten, want als we dat doen is de kans groot dat we in de gevangenis terecht komen en er nooit meer uitkomen. Want zoals Jezus zegt, moet die persoon alles terug betalen, maar hoe kunnen wij iets terug betalen als we in de gevangenis zitten? Precies.

Hoe staan we in het leven? Laten we alles maar een beetje aan ons voorbij gaan, snoepen we hier en daar van de wereld, ook al weten we dat het niet Gods verlangen is voor ons leven? Dan zijn we als deze man die voor de rechter wordt gesleept zonder dat hij de moeite neemt om in het reine te komen. We hopen dat alles wel goed komt en dat onze kerkgang genoeg is op het moment dat we voor Gods troon staan.

Zo kunnen we niet in het leven staan, vandaag is de dag dat we in het reine moeten staan met onze God. Het kruis en de Heilige Geest moeten ons leven veranderen in een heilig leven voor God. Niet alleen de afwassing van de zonden, maar ook de werkelijke rechtvaardiging door de heilige kracht van God in ons leven. Nu is het moment dat we moeten laten zien dat we serieus zijn in ons verlangen om voor eeuwig met God te wandelen.

Dit leven is geen spelletje, nu is het de tijd om alles wat God ons gegeven heeft werkelijkheid te laten worden. De goddelijke kracht om heilig te wandelen voor Zijn aangezicht, we moeten niet wacht, nu is het de tijd.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.