Wat is het om rijk te zijn in God?

Lukas 12

21 Zo is het met hem die voor zichzelf schatten verzamelt en niet rijk is in God. 22 En Hij zei tegen Zijn discipelen: Daarom zeg Ik u: Wees niet bezorgd over uw leven: over wat u eten zult, of over uw lichaam: waarmee u zich kleden zult. 23 Het leven is meer dan het voedsel en het lichaam meer dan de kleding.(Lukas 12:21-23)

Wat een heerlijke uitspraak: ‘Rijk zijn in God.’ Het kan natuurlijk betekenen dat we rijk zijn doordat God ons gezegend heeft, maar het is iets veel mooiers. En dat kunnen we uit de verzen leren die er na komen. Want die verzen vertellen ons dat we onze aandacht op andere dingen moeten richten.

Wie van ons kan zich herkennen in de woorden van Jezus. Bezorgd zijn over het leven, bezorgd over wat we zullen eten of over ons lichaam, hoe we ons zullen kleden. Het grappige aan deze woorden is dat het niet uitmaakt in wat voor omstandigheden wij leven. Want of we nu in arme omstandigheden leven of dat we in welvaart leven het lijkt er op dat we allemaal dit probleem hebben. En in de arme omstandigheden kunnen we het nog begrijpen maar waarom moeten wij in ons luxe leven zo moeilijk doen over kleding of ons voedsel.

Waar draait ons leven om, alles moet perfect zijn. Het eten, alles moet altijd voorradig zijn, we mogen niet misgrijpen. Onze kleren, we lopen uren in een winkel rond om maar de juiste keuze te vinden. En voor de mannen, hoe zit het met onze auto, is het er om ons rond te rijden of is het toch ook omdat we goed voor de dag moeten komen.

En dat is waar Jezus ons op wil wijzen. Het leven is meer dan eten en kleren. Wanneer dringt dit door in ons leven? Wanneer beginnen we ons er van bewust te worden dat Gods wegen werkelijk groter en heerlijker zijn dan alle minuscule problemen waar wij ons druk over maken. We hebben onze mond er misschien vol van dat Gods wegen hoger zijn dan de onze maar ons leven straalt het niet uit. Want ook al hebben wij door onze luxe niet meer het probleem dat we misschien niet meer kunnen eten, toch is dat de kern van ons leven geworden.

Rijk zijn in God is in deze werkelijkheid wandelen. Niet dat we alleen maar de psalmen zingen over hoe groot God is, of aanbiddingsliederen zingen over hoe liefdevol God is, maar dat we er naar leven. Dat eten en kleding een ondergeschikte rol krijgt in ons leven en God alles is voor ons leven. Dat is het om rijk te zijn in God.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.