Het weggenomen Woord

Lukas 8

11 Dit is de gelijkenis: Het zaad is het Woord van God. 12 Zij bij wie langs de weg gezaaid wordt, zijn zij die het horen; maar daarna komt de duivel en neemt het Woord uit hun hart weg, opdat zij niet geloven en zalig worden. (Lukas 8:11-13)

Het Woord van God is de bron van het leven in het koninkrijk van God. Het Woord van God is als een zaadje dat zich in ons leven plant. Het Woord van God moet dan ontkiemen en er moet een verlangen in ons leven groeien naar dat koninkrijk van God. En dan zal het vrucht moeten dragen, dan zal het Woord werkelijkheid moeten worden in ons leven.

Jezus begint met de eerste ondergrond, het zaad dat langs de weg wordt gezaaid. Mensen die druk bezig zijn met hun eigen leven, mensen die er nauwelijks aandacht aan willen geven. De duivel hoeft niet veel moeite te doen, hij neemt het snel weg. Bij deze mensen is er werkelijk geen aandacht, al spreken we nog zo confronterend of op de man af, het landt niet.

De duivel neemt het Woord uit hun hart, dat betekent dat de duivel er voor zorgt dat het niet hun aandacht meer heeft. Afleiding van de waarheid van God, afleiding van de bron van het leven. En dat wil de duivel ook bij ons doen, het Woord van God wegnemen uit ons leven, we moeten er niet mee bezig zijn, het moet niet onze aandacht hebben.

Aan het einde van vers 12 staat nog iets interessants. Want wat de duivel wil voorkomen is dat men gaat vertrouwen op het Woord van God, dat men gaat vertrouwen op de beloften die God heeft gegeven in Jezus. Want alleen als we daarop gaan vertrouwen, zullen wij daardoor zalig worden. Alleen als het Woord van God werkelijkheid wordt voor ons, dan is dat onze zaligheid. En dat is wat de duivel absoluut wil voorkomen.

Soms moeten we ook voor ons eigen leven realiseren dat de duivel absoluut niet wil dat ons leven wordt gered. De duivel is uit op de vernietiging van ons leven en hij weet dat als wij alleen maar leren vertrouwen op God en Zijn beloften dat het genoeg is voor ons om zalig te worden. De duivel zal er alles aan doen om het Woord van God weg te nemen, ook in ons leven.

Denk aan de televisie, denk aan de radio of het internet, soms lijkt het wel of we helemaal niet meer zonder al die ruis kunnen. Want dat is wat het doet, het leidt onze aandacht af van God, het slokt onze kostbare tijd op. En dit is geen paranoia, dit is het werk van de duivel die het Woord van God weg wil nemen. Mensen mogen niet meer nadenken over Jezus, ze moeten nadenken over meditatie of simpelweg leeg entertainment. De duivel haat elk Woord van God.

Probeer maar eens een week lang elke dag tenminste een half uur of een uur aan de bijbel te besteden. Zie hoe moeilijk het is, of hoe saai het lijkt, maar in werkelijkheid is het Woord van God een woord van leven en kracht. Dit moeten we bewust doen, dit moeten we niet af laten hangen van hoe we ons vandaag voelen.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.