Nieuw geloofsleven

Lukas 5

37 En niemand doet nieuwe wijn in oude leren zakken; anders zal de nieuwe wijn de zakken doen barsten en de wijn zelf zal eruit stromen en de zakken zullen verloren gaan. 38 Maar nieuwe wijn moet men in nieuwe zakken doen en beide blijven ze behouden. 39 En niemand die oude wijn drinkt, wil meteen nieuwe, want hij zegt: De oude is beter. (Lukas 5:37-39)

Waarom voegt Jezus die laatste zin aan deze boodschap toe. Daar moet Hij een reden voor hebben. Het voorgaande heeft allemaal dezelfde boodschap. De religieuze leiders zijn kritisch op de discipelen van Jezus en daardoor kritisch op Jezus. Jezus leert zijn discipelen niet de juiste les, Hij moet hen leren volgens de joodse regels te wandelen en dat doet Hij niet en dus is Hij geen goede rabbi.

Maar Jezus laat via verschillende voorbeelden weten dat wat Hij komt doen compleet nieuw is en dus niet past in het plaatje van alle andere rabbi’s die discipelen om zich heen verzamelen. Hij is een rabbi van God gezonden, die ze moeten volgen zoals nog niet eerder is gezien. Het moet duidelijk zijn, dit is nieuw en dat gaan we niet vergelijken met elk ander aanbod van die tijd.

En na die voorbeelden is dat wel duidelijk, het werk van Jezus is met geen ander te vergelijken. En als laatste wil Hij daar aan toevoegen, dat als we van het oude geproefd hebben het moeilijk zal zijn om het nieuwe te kunnen waarderen. Als we met volle teugen de oude wijn drinken zullen we nooit het goede in het nieuwe kunnen zien.

En deze laatste zin is de boodschap voor de weg om het nieuwe te kunnen omarmen. Want om waardering te kunnen krijgen voor het nieuwe dat God wil doen door Jezus moeten de religieuze leiders bereid zijn om het oude los te laten, om even uit de huidige religieuze cultuur te kunnen stappen en zo werkelijk te durven proeven van het nieuwe.

En ook vandaag wil God nieuwe openbaringen geven, niet nieuwe die het werk van Jezus ongedaan maken, maar nieuwe openbaringen die onze manier van geloven kunnen veranderen en verbeteren. Denk aan de reformatie, die verkeerde tradities aan de kaak wilde stellen, zo wil God vandaag de dag steeds opnieuw ons geloof vers houden. Als wij denken dat onze traditie perfect, moeten we eens deze les van Jezus toepassen op ons leven.

Het gaat niet om denominatie het gaat om ons geloofsleven voor God. Soms moeten we gewoon even tradities naast ons neerliggen. Een simpele traditie dat we voor het eten het Onze Vader bidden, of dat we elke week hetzelfde bedrag in de collecte zak doen. We zijn aan verandering toe, we moeten zoeken naar het nieuwe geloofsleven.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.