Orthodox

Lukas 5

37 En niemand doet nieuwe wijn in oude leren zakken; anders zal de nieuwe wijn de zakken doen barsten en de wijn zelf zal eruit stromen en de zakken zullen verloren gaan. (Lukas 5:37)

Traditie is zo’n eng woord. Traditie is vaak een vasthouden aan gewoonten die in zichzelf niet verkeerd zijn, maar de werkelijke betekenis hebben verloren. We zingen psalmen uit een bepaalde berijming en daar willen we aan vasthouden. Het zingen van psalmen op zich daar is helemaal niets verkeerds aan, het is juist mooi. Maar omdat we er een traditie van hebben gemaakt zijn we bereid tot kerkscheuringen.

We leven nu bijna tweeduizend jaar later na het begin van de kerk van Jezus Christus. En in die tweeduizend jaar zijn er zoveel tradities bijgekomen die in zichzelf heel mooi zijn, maar heel veel kapot maken. Want elke keer als er vernieuwing moet komen, wil men de nieuwe wijn in de oude wijnzakken doen en dan scheurt de traditie.

Jezus kwam in zo’n oude traditie. De wetten van Mozes waren uitgekauwd en gegoten in traditionele vormen. En die traditionele vormen hebben dan ook nog een soort evolutie doorgemaakt. En om daar aan te gaan sleutelen om het werkbaar te maken voor het nieuwe plan dat God heeft zal nooit werken. Altijd zullen er harten worden gebroken, meningen zullen verschillen.

Het moet door God worden opgebouwd vanaf de grond. En zo moeten wij ook durven kijken naar onze tradities. We zitten zo vast, maar laten we nog wel ruimte voor God om te werken in onze gemeente. Natuurlijk zijn alle tradities goed, maar uiteindelijk moeten we ze allemaal durven loslaten. We moeten de nieuwe wijn die God elke keer weer wil geven in ons midden zodat we kunnen groeien in de geestelijke werken van God, ontvangen zonder vast te houden aan tradities.

Onze tradities zijn werkelijk als de oude wijnzak. En wij moeten er voor kiezen hoe goed die tradities ook zijn, ze los te laten en aan God de keuze te geven om het weer op te bouwen. En dit klinkt onorthodox en dat moet het ook zijn. We moeten als gemeente levend zijn, zoeken naar wat God wil doen onder ons. En geen ENKELE traditie mag daarbij in de weg staan. God moet boven alles staan, zelfs boven de meest heilige traditie.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.