Hongerig naar Gods woord nu

Lukas 5

1 En het gebeurde, toen de menigte op Hem aandrong om het Woord van God te horen, dat Hij bij het meer Gennesaret stond. 2 En Hij zag twee schepen aan de oever van het meer liggen; de vissers waren eruit gegaan en spoelden de netten. 3 Hij ging aan boord van één van die schepen, dat van Simon was, en vroeg hem een eindje van het land af te varen, en Hij ging zitten en onderwees de menigte vanuit het schip. (Lukas 5:1-3)

Het succes van Jezus lijkt uit de hand te lopen. Blijkbaar is er zo’n honger onder de mensen om eindelijk weer eens iets van God te horen. Een honger dat we vandaag nauwelijks zien. We worden dood gegooid met lege entertainment en als ons leven geen nut meer lijkt te hebben willen we dood. Er is geen honger meer voor een werkelijke aanwezigheid van God.

Zelfs in de kerk lijkt het wel of het woord niets meer met ons doet. Wat is de laatste keer dat ons leven werkelijk verrijkt werd en veranderde na een preek? (Dit ligt niet aan de voorganger!!) Dat we werkelijk wisten dat God tot ons persoonlijk sprak? Zie hier de honger, want daar begint het. Als er geen honger in ons hart is zullen we ook niet horen.

De mensen waren hongerig, het was een droge tijd wat betreft het woord van God. Ja, men kon de woorden horen in de synagoge, maar blijkbaar was dat niet genoeg, ze wilden verse woorden van God, woorden die laten zien waar God nu mee bezig is. Ze waren hongerig, ze konden niet zonder de aanwezigheid van God, alleen het oude woord was niet genoeg.

De mensen waren zo hongerig, ze dromden om Jezus heen. En het is niet alleen omdat Hij wonderen deed, het is omdat het woord nieuw is. Ze hoorden en zagen wat God op dat moment aan het doen was. Dat is een andere honger, dit is een honger naar Gods hand nu. En dat is anders dan wekelijks naar de dienst gaan en je geld aan goede doelen geven. Dat is meegaan in de geschiedenis van God die God op dit moment aan het schrijven is.

Wees hongerig voor meer van God, wat is God vandaag aan het doen? De theologie heeft de bijbel genoeg ontleed, nu is het de tijd dat we ons gaan afvragen, wat is God vandaag aan het doen? En dat is de honger die we hier zien en dat zal de honger zijn waarin de kerk moet leven. Te lang heeft de tijd stil gestaan. Te lang hebben ze het zonder het verse woord van God moeten doen. Maar nu is God weer bezig.

Dit is een andere manier van geloven. Dit is niet slechts geloven dat onze zonden zijn vergeven, dit is er op vertrouwen dat God een weg gaat met de wereld, elke dag weer. Stel jezelf de vraag: ‘Zou jij daar bij het meer hebben gestaan en Jezus zo de boot in hebben geduwd?’ Want dat is werkelijk honger naar het woord van God.

 

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.