Het evangelie alleen

Lukas 4

42 Toen het dag geworden was, ging Hij naar buiten en begaf Zich naar een eenzame plaats. De menigten zochten Hem en kwamen bij Hem en probeerden Hem tegen te houden, opdat Hij niet van hen weg zou gaan. 43 Maar Hij zei tegen hen: Ik moet ook andere steden het Evangelie van het Koninkrijk van God verkondigen, want daarvoor ben Ik uitgezonden. 44 En Hij predikte in de synagogen van Galilea. (Lukas 4:42-44)

Het gaat niet om succes, het gaat om het evangelie. Zelfs voor Jezus was dit het belangrijkste. Als Hij een facebook pagina had geopend dan zou Hij in een mum van tijd de meeste volgers hebben gehad, maar als Hij nu had geleefd had Hij geen facebook pagina geopend omdat het Hem daar niet om gaat. Hij wil geen volgers van Zijn leven, Hij wil discipelen, mensen die het evangelie volgen.

Het is een heel onwerelds idee van Jezus. Wij moeten volgers hebben, wij moeten fans hebben om wat te kunnen bereiken. Succes wordt gemeten aan de populariteit. Het gaat om het aantal views op youtube of we kunnen niet de politiek in als we niet populair zijn en ga zo maar door. Maar Jezus kijkt niet zo, Zijn leven draait om het doen van de wil van de Vader.

Dat is ook de hele reden waarom Hij naar buiten ging om even alleen te zijn, alleen met de Vader. We zien het vaak gebeuren in de evangeliën. En daar is ook Zijn bron voor het leven, in Zijn afhankelijkheid van God leeft Hij voor Hem. En deze houding moeten wij ook hebben als christen. Wij moeten Jezus hierin volgen.

Zendingswerk of welke manier van werk in het teken van het dienen van God ook, moet niet gaan om zoveel mogelijk doen en zo snel mogelijk succes hebben, maar het moet gaan om het dienen van God. We moeten sterk zijn en ons niet laten afleiden van het doel, dat is God lief hebben boven alles.

Maar ook in ons persoonlijk leven, moeten we Jezus hierin volgen. De keuzes die we maken moeten we niet maken op basis van ons succes. Niet hoe we zo snel mogelijk kunnen groeien op de sociale ladder, maar hoe kunnen we God dienen met ons hele hart?

Jezus was het voorbeeld, Hij had een aards koninkrijk kunnen beginnen, Hij had ‘kruistochten’ kunnen voeren met zoveel mogelijk volgelingen. Maar nee, Jezus bleef trouw, het is God en God alleen.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.