Dertig jaar

Lukas 3

23 En Hij, Jezus, was ongeveer dertig jaar toen Hij Zijn dienstwerk begon. Hij was, naar men dacht, de Zoon van Jozef, de zoon van Heli, (Lukas 3:23)

Een van de belangrijkste levenslessen die we uit dit vers kunnen leren is dat God niet veel nodig heeft. Een boodschap die ons rust moet geven, dat we ons niet moeten laten opjagen door deze wereld. Of we nu een seculiere baan hebben of werken aan het koninkrijk van God, we mogen ons berusten in onze positie.

Jezus was ongeveer dertig jaar toen Hij aan Zijn dienstwerk begon. En toen Hij 32 of 33 jaar was, was Zijn werk hier op aarde al weer klaar. In 2-3 jaar heeft Jezus de hele wereld veranderd, meer had God er niet voor nodig.

We leven in een maatschappij waar ons wordt verteld dat we snel moeten zijn, de aanbieding is morgen afgelopen en dan komt er nooit meer zo’n aanbieding. Geniet van het leven nu, want het leven is zo kort. Balen als je een jaartje moet over doen, je verliest een jaar van je leven. De pensioenleeftijd wordt opgerekt, moet je weer langer doorwerken.

Dit zien we vaak ook terug in het zendingswerk. We moeten snel zijn, er moet nu gedoneerd worden, de velden zijn rijp om geoogst te worden. Maar het is allemaal onderdeel van de tijdgeest. Wij zijn niet zo belangrijk dat wij zo hard moeten werken aan het koninkrijk van God. Het ligt niet in onze handen, het kerkenwerk, het zendingswerk en ga zo maar door, uiteindelijk is het Gods verantwoordelijk en niet die van ons.

Toen Jezus liet weten dat de velden rijp zijn om te oogsten gaf Hij daarbij als advies dat we moeten bidden. En daar ligt de sleutel. Jezus was al 30 jaar oud, al over de bloei van Zijn leven. Hij had al zoveel kunnen bereiken toen Hij nog maar 22 of 25 jaar oud was. Nee, 30 jaar en in drie jaar veranderd de hele wereld. Want Hij deed de wil van de Vader en verder niets.

Dit is een hele belangrijke boodschap voor het leven. Het is nooit te laat. Als God door ons werkt kunnen wij zoveel meer doen dan dat we in een heel leven in eigen kracht voor elkaar kunnen krijgen. Soms moeten we gewoon berusten in onze situatie en bidden tot God, dat Hij Zijn werk doet in ons leven. Wacht op de Heere en Zijne sterkte, Ja wacht op Hem.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.