Bekering met vruchten

Lukas 3

7 Hij zei tegen de menigte die uitliep om door hem gedoopt te worden: Adderengebroed, wie heeft u laten weten dat u moet vluchten voor de komende toorn? 8 Breng dan vruchten voort in overeenstemming met de bekering, en begin niet bij uzelf te zeggen: Wij hebben Abraham als vader; want ik zeg u dat God zelfs uit deze stenen voor Abraham kinderen kan verwekken. 9 De bijl ligt zelfs al aan de wortel van de bomen; elke boom dan die geen goede vrucht voortbrengt, wordt omgehakt en in het vuur geworpen. (Lukas 3:7-9)

God is niet op zoek naar zoveel mogelijk volgelingen. God is niet aan het proberen om de hemel zoveel mogelijk te bevolken. God is op zoek naar mensen die echt willen zijn in hun leven. En dat is wat Johannes hier aan het preken is.

Dat is wat vers 8 betekend. Een bekering is niet alleen veranderen van religie, bekering is veranderen van leven. De keuzes die we maken worden nu bepaald door ons vertrouwen op God. En daar roept Johannes toe op, laat het geloof bepalend zijn in de keuzes die we maken elke dag. We kunnen nakomelingen zijn van Abraham, we kunnen geboren zijn in een christelijk gezin maar dat maakt ons nog geen kinderen van God. Als God zou willen zou Hij zelfs kinderen uit stenen kunnen verwekken.

De boodschap van Johannes is nog steeds actueel, nog steeds zijn er zoveel mensen die zeggen dat ze religieus zijn bezig met een bekering zonder werken. Maar God zoekt geen volgelingen in naam, God zoekt volgelingen in hart. En de tijd is nabij, de bijl ligt bij de boom, klaar om omgehakt te worden omdat het geen vrucht draagt.

Het klinkt hard, maar dit is de economie van het koninkrijk van God. De bijl ligt aan de wortel van de levens die geen vrucht dragen. Want wat is het nut van de boom die geen vrucht draagt? We leven niet in een eeuwige genade fase, er komt werkelijk een moment dat de bijl begint te hakken en dat de tijd van vrucht dragen voorbij is.

Het klinkt zo hard, maar het is wel de werkelijkheid die wij onder ogen moeten komen. Onze status van religie: ‘christen’ betekent helemaal niets zolang er geen vruchten zijn die er horen te zijn als we Jezus werkelijk volgen. De tijd komt er aan dat Jezus het koren van het kaf gaat scheiden, de tijd komt er aan dat we geen tijd meer hebben ons te verdiepen in de bijbel, in de woorden van God.

Dit is geen bangmaker, dit is een roep van Johannes om serieus te zijn. Wat zijn de vruchten van Jezus in ons leven? Zien wij de vruchten van de Heilige Geest of nog sterker, zien anderen de vruchten van de Heilige Geest in ons leven?

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.