Slavernij

Romeinen 14

4 Wie bent u, dat u de huisslaaf van een ander oordeelt? Of hij staat of valt, gaat alleen zijn eigen heer aan. Hij zal echter staande gehouden worden, want God is bij machte hem staande te houden.  (Romeinen 14:4)

Dit is een heel teer onderwerp, waarover we snel iets fout zullen zeggen. Maar in de tijd van Paulus was het blijkbaar normaal. Een ding valt wel op, hoe Paulus ons oproept om ons er niet mee te bemoeien. Wat een eigenaar met zijn slaven doet is blijkbaar niet onze verantwoordelijkheid, sterker nog het is Gods verantwoordelijkheid.

In een land als India is het vrij normaal om ‘slaven’ te houden. Het is dan niet zoals vroeger dat ze helemaal het bezit zijn van hun eigenaar, maar wel dat kinderen voor een hongerloontje (dat vaak naar de ouders gaat) 24×7 moeten werken. En daar mogen we volgens Paulus niets over zeggen.

Want Paulus heeft namelijk een openbaring die sterker is dan onze roep om gelijkheid en rechtvaardigheid. In de afgelopen hoofdstukken heeft hij onze verantwoordelijkheid laten zien en dat is dat wij ons leven in Gods handen leggen zodat we kunnen leven naar Zijn wil. En daar moeten we alles voor doen in ons leven. Vechten voor het heilige leven in de Geest van God. Onderdanig zijn aan de politiek, lief hebben de mensen om ons heen, de ander hoger achten dan onszelf. En waarom? Omdat we in de laatste dagen leven, we moeten ons net als de vijf wijze maagden richten op de komst van de Heere Jezus. God doet de rest, Hij zorgt voor de wereld en dat het zal komen op de finale die Hij er voor bestemd heeft.

En dat is ook de boodschap van Paulus voor de slaaf. De slaaf mag zich gesterkt weten door de kracht van God. God ziet ook Zijn positie en zal daarin rechtvaardig handelen. Het gaat niet om de omstandigheden waarin wij leven hier op aarde. Wij in het westen hebben echt geen beter leven dan christenen in China die vervolgd worden. Alleen als we door de ogen van deze wereld kijken dan is er een verschil. Maar in Gods ogen is iedereen gelijk, of we nu een miljoen op de bank hebben of dat we een slaaf zijn, Hij zorgt voor ons.

Natuurlijk als we de omstandigheden gaan vergelijken dan zal er in de wereld betere en slechtere omstandigheden zijn. Maar we moeten daar anders naar kijken. We moeten kijken vanuit de ogen van God. Hij zorgt voor iedereen, Hij zegent iedereen die op Hem vertrouwt. En daar moeten we op vertrouwen.

This entry was posted in 45 Romeinen. Bookmark the permalink.