Het goede overwint het kwade

Romeinen 12

21 Word niet overwonnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede. (Romeinen 12:21)

Wanneer worden we overwonnen door het kwade? Op het moment dat het kwaad de overhand in ons krijgt, zijn we overwonnen. Op het moment dat we meegaan met het kwade zijn we verliezers en is het kwaad de baas in ons leven. Maar volgens Paulus is er een hele simpele oplossing voor dit probleem, het goede doen.

Het is als het licht. Als we in de duisternis wandelen is er geen licht, de duisternis is er dus vanwege het ontbreken van het licht. Op het moment dat het licht schijnt verdwijnt de duisternis en daar kan de duisternis niets aan doen. De duisternis kan niet met duisternis gaan schijnen, alleen als het licht verdwijnt komt daar de duisternis. De macht ligt dus bij het licht en niet bij de duisternis.

Zo vaak voelen wij ons machteloos tegen de zonden in ons leven. En de hedendaagse christelijke cultuur heeft zich er over het algemeen bij neergelegd. De zonde (duisternis) leeft nu eenmaal in mij en ik kan er niets aan doen. Ik ben zwak en het is onmogelijk om daar wat aan te veranderen.

Het is een leugen, Jezus kwam om als een licht in ons leven te schijnen en dan verdwijnt de duisternis. Wij hebben de macht over het kwaad, als wij in de kracht van God het licht laten schijnen zullen wij overwinnaars zijn. Het kwaad kan daar niets aan doen. Het kwaad kan alleen profiteren van de afwezigheid van het goede. Het is geen strijd tussen goed en kwaad, het is een strijd om Gods goedheid door ons te laten werken, zodat we niet meer hoeven te strijden tegen het kwaad.

Dit is de makkelijkste overwinning die we kunnen hebben. Onze tegenstander is zwak. Hij kan niets uithalen dan dat gebruik maakt van een leegte in ons leven. Het kwaad is als een heel slecht voetbalelftal dat scoort tijdens de rust als de tegenstander in de kleedkamer is.

Een heerlijke boodschap waarin wij mogen vertrouwen. God regeert en Jezus kwam om met het licht van Zijn heiligheid te schijnen in ons leven. En als wij dat licht laten schijnen in ons leven heeft het kwaad geen enkele macht. Want zoals de duisternis het licht niet kan over overwinnen zo kan het kwaad het goede niet overwinnen.

This entry was posted in 45 Romeinen. Bookmark the permalink.