Verbaasd

Efeze 3

20 Hem nu Die bij machte is te doen ver boven alles wat wij bidden of denken, overeenkomstig de kracht die in ons werkzaam is, 21 Hem zij de heerlijkheid in de gemeente, door Christus Jezus, in alle geslachten, tot in alle eeuwigheid. Amen. (Efeze 3:20-21)

Naast alle favoriete bijbelteksten is dit ook zo’n bijbeltekst die er uitspringt. Een tekst die geloof geeft in dat wat God kan en wil doen. Paulus weet het in ieder geval zeker, hij dient een God die verbaasd.

In hoofdstuk 3 heeft Paulus uitgelegd dat Gods liefde zo groot is dat Hij ook de heidenen bij Zijn plan wil betrekken. Het had niet gehoeven, maar toch wilde God het doen. Maar volgens Paulus is de liefde groter dan alles wat we kunnen bedenken, de liefde gaat alle kennis te boven.

Om Gods liefde te begrijpen moet het in ons leven wonen en moet het in de hele gemeente leven. Samen met iedereen in de gemeente kunnen we begrijpen hoe groot Gods liefde voor ons is. En daar komt nog bovenop dat God ons altijd zal verrassen.

Soms zitten wij zo vast aan onze theologie dat we er niet voor open staan dat God meer kan doen dan wij ons kunnen voorstellen. We kunnen wel zeggen dat God zo groot en zo machtig maar staan we daarin ook open voor dingen die niet onze dogma’s voorkomen? God kan zoveel meer doen dan wij ons kunnen voorstellen. Dat kunnen we ons gewoon voorstellen.

Zelfs al proberen we het ons voor te stellen dan nog doet God dingen die niet in dat hokje passen. We moeten niet proberen om God in een hokje te stoppen en te denken dat we Zijn verlangens en werken wel weten. We moeten juist verwachten dat Hij meer doet dan wij ons kunnen voorstellen. We moeten ons laten verrassen door de liefde van God die groter is dan wij ons kunnen voorstellen.

God is God. Soms lijkt het alsof atheïsten gelijk hebben, God is volgens hen een creatie van de mens. God is dan zoals wij denken dat Hij is. Maar als we God zo leren kennen als een God van verrassingen dan is Hij God. En daar kan niemand wat aan veranderen, omdat God niet een God is die wij creëren, maar een God is die ons verbaasd.

This entry was posted in 49 Efeze. Bookmark the permalink.