Struikelen

Johannes 16

1 Dit heb Ik tot u gesproken, opdat u niet struikelt. 2 Ze zullen u uit de synagoge werpen; ja, de tijd komt dat ieder die u doodt, denkt God een dienst te bewijzen. 3 En deze dingen zullen zij u doen, omdat zij de Vader niet gekend hebben en Mij ook niet. 4 Maar deze dingen heb Ik tot u gesproken, opdat, wanneer de tijd komt, u zich herinnert dat Ik ze u gezegd heb; maar deze dingen heb Ik u van het begin af niet gezegd, omdat Ik bij u was. (Johannes 16:1-4)

Wat kan ons laten struikelen? De wereld die ons niet begrijpt. Hier ligt een van de belangrijke valkuilen van een christen. De wereld die ons zal haten omdat we God in ons leven hebben. En dit is niet altijd even duidelijk als christenvervolging in Noord-Korea.

Jezus heeft deze woorden aan de discipelen gegeven zodat ze sterk zullen zijn op het moment dat de wereld hen haat. Want het moment komt dat Jezus niet meer bij hen is, maar dat ze zelf leermeesters zullen worden in Zijn kracht. Voor die tijd moeten ze weten dat de wereld tegen hen is en er naar verlangt om ze uit te schakelen.

Dan moeten ze sterk zijn, dan moeten ze blijven verlangen naar de liefde van God. Dan moeten ze sterk blijven staan in hun vertrouwen op Jezus.

Maar wat gebeurd er als we struikelen? Struikelen betekend opgeven. Struikelen betekend ingeven aan de wereld. Overgeven aan de leugen van het kwaad. Nee zeggen tegen Jezus. En dat hoeft niet alleen als er een geweer op ons gericht is, dat kan al als we worden verleidt in de luxe van deze wereld.

Struikelen is weggaan van Jezus. De wereld haat alles wat met Jezus te maken heeft en zal er alles aan doen dat wij daar afstand van doen. Jezus heeft ons gewaarschuwd. Laten we luisteren en zoeken naar de waarheid, naar de Geest die in ons komt wonen. Alleen dan zullen we behoedt zijn voor het struikelen.

 

This entry was posted in 43 Johannes. Bookmark the permalink.