De woorden van Jezus

Johannes 10

19 Er ontstond dan opnieuw verdeeldheid onder de Joden vanwege deze woorden. 20 En velen van hen zeiden: Hij is door een demon bezeten en is buiten zinnen, waarom luistert u naar Hem? 21 Anderen zeiden: Dit zijn geen woorden van een bezetene; kan een demon soms ogen van blinden openen? (Johannes 10:19-21)

Vele keren beschrijft Johannes deze verdeeldheid die Jezus brengt. De woorden van Jezus zijn zo radicaal dat ze niet op een andere manier begrepen kunnen worden dan dat Jezus ze bedoelt. Jezus doet geen water bij de wijn van de opdracht die de Vader Hem heeft gegeven.

Het radicale in de boodschap van Jezus zit hem in het feit dat Jezus Zichzelf onmisbaar maakt voor iedere gelovige. Dit is radicaal. Zoals wij eten nodig hebben om te leven, zo hebben wij Jezus nodig om geestelijk te leven. Dit is de keuze die de Vader heeft gemaakt, Hij heeft ons de hand gereikt in Jezus alleen.

En dat brengt verdeeldheid. Een open boodschap die veel vragen onbeantwoord laat, kan nooit irritatie opwekken bij de hoorders. Mensen kunnen hun eigen mening er in leggen en elke opvatting is weer anders. Maar Jezus heeft die mogelijkheid nooit gegeven, Hij is onze leider, of Hij is het niet.

Het enige wat men kan doen is Jezus accepteren of Jezus voor gek verklaren. En dit is een hele belangrijke boodschap voor de kerk van vandaag. Het geloof moet weer radicaal worden in ons leven. Jezus was niet zomaar een lam dat geslacht moest worden, Jezus moet alles voor ons betekenen. Dat is de boodschap die Jezus geeft en de joden begrepen dat of ze het nu wilden accepteren of niet.

This entry was posted in 43 Johannes. Bookmark the permalink.