Simpele analyse

Johannes 9

30 De man antwoordde en zei tegen hen: Er is toch iets wonderlijks in dat u niet weet waar Hij vandaan komt en dat Hij toch mijn ogen geopend heeft. 31 Wij weten toch dat God niet naar zondaars luistert, maar als iemand godvrezend is en Zijn wil doet, naar hem hoort Hij. 32 Door de eeuwen heen is het niet gehoord dat iemand de ogen van een blindgeborene geopend heeft. 33 Als Deze niet van God was, zou Hij niets kunnen doen. (Johannes 9:30-33)

De man die Jezus heeft genezen van zijn blinde ogen komt met een hele goede en logische analyse, die wij eigenlijk ook zouden moeten toepassen. Hij begrijpt namelijk niet waarom de joodse leiders zo ingewikkeld doen over het wonder. Het is een wonder dat hij nu kan zien en wie anders zou dat kunnen doen dan God?

God is het die geneest, Hij is de bron van het leven. God is het die het hart kent en hoort naar hen die Hem dienen met een oprecht hart. Dit is de logica die in het oude testament door Mozes is beschreven. God hoort de rechtvaardige maar keert zich tegen de onrechtvaardige. Dus hoe kan Jezus een zondaar zijn, als God naar Hem luistert?

Dit wonder heeft geen van de joodse leiders ooit kunnen doen, of misschien nooit geprobeerd, hoe kan deze man dan niet van God zijn? Wat een simpele maar rotsvaste redenering.

Dit moeten we voor ons eigen leven toepassen. We moeten in de eerste plaats stoppen met het veroordelen van anderen. Waarschijnlijk werkt God meer door anderen dan door ons. Laten we nu niet gelijk de wonderlijke werken van God in andere mensen afdoen als onzin, maar laten we God danken voor Zijn werk in hen. Dat kan nooit kwaad.

En op de tweede plaats is het goed om onszelf in de positie te zetten dat God naar ons luistert. Hij luistert niet naar de zondaar, die vastzit aan deze wereld en een schijn geloof heeft. God luistert naar hen die Hem serieus nemen en verlangen naar een leven dicht bij Zijn troon. Want dat is alles wat er nodig is om God te laten horen naar onze gebeden.

Als wij een serieuze relatie met Hem aangaan en Hem de God van ons leven laten zijn, dan zal ons leven veranderen en deze simpele redenatie zal werkelijkheid worden in ons leven. God zal luisteren naar ons gebed en Hij zal wonderen en tekenen doen in ons leven. Dat was het leven van Jezus en zo moet ons leven zijn.

This entry was posted in 43 Johannes. Bookmark the permalink.