Cynisch

Johannes 9

26 En zij zeiden opnieuw tegen hem: Wat heeft Hij met u gedaan? Hoe heeft Hij uw ogen geopend? 27 Hij antwoordde hun: Ik heb het u al gezegd, maar u hebt niet geluisterd; waarom wilt u het nog eens horen? Wilt u soms ook Zijn discipelen worden? 28 Zij dan scholden hem uit en zeiden: U bent een discipel van Hem, maar wij zijn discipelen van Mozes. 29 Wij weten dat God tot Mozes gesproken heeft, maar van Deze weten wij niet waar Hij vandaan komt. (Johannes 9:26-29)

Soms is het goed om ons geloofsleven tegen het licht te houden. Natuurlijk zeggen we allemaal dat we Jezus volgen, dat we christenen zijn, maar is dat echt zo? En dat is wat Johannes wil doen bij de joodse leiders. Ze worden tegen het licht gehouden van Jezus. En dat licht laat een hoop duisternis zien.

De man die blind was heeft wel een beetje humor, maar dat maakt de joodse leiders alleen nog maar meer boos. Maar in het cynisme maakt hij een heel belangrijk punt naar de joodse leiders. Waarom zijn ze zo geobsedeerd met Jezus die ze zo haten. Waarom doen ze er alles aan om iemand te stoppen die hen eigenlijk helemaal geen kwaad doet.

Natuurlijk is er een strijd in ons leven. Maar die strijd ligt nooit buiten ons, dit ligt binnen in ons. Het is een geestelijke strijd. De joodse leiders hebben die geestelijke strijd buiten zichzelf geplaatst. Zij hebben zichzelf heilig verklaard en vechten nu tegen alles wat zich tegen die heiligheid lijkt te keren. En dat is de bron voor de cynisme die deze ex-blinde hier laat zien.

Zij gebruiken het icoon Mozes om zichzelf te verdedigen, terwijl dat Mozes zelf Jezus met open armen zou hebben ontvangen. Zij zijn niet werkelijk discipelen van Mozes zijn, zij zijn hun eigen meester.

Gebruiken wij Jezus niet op dezelfde manier? Misschien weten wij soms niet waar de waarheid vandaan kan komen en is het anders dan onze eigen lering, maar is het toch echt Jezus die ons wil onderwijzen. Dit is de sleutel tot de eenheid van Zijn kerk. Dit is de sleutel tot een sterke kerk die staat in de kracht van zijn Meester, Jezus.

This entry was posted in 43 Johannes. Bookmark the permalink.