De wereld leeft in een leugen

Johannes 8

43 Waarom begrijpt u niet wat Ik zeg? Omdat u Mijn woord niet kunt horen. 44 U bent uit uw vader de duivel, en wilt de begeerten van uw vader doen; die was een mensenmoordenaar van het begin af, en staat niet in de waarheid, want er is in hem geen waarheid. Wanneer hij de leugen spreekt, spreekt hij vanuit wat van hemzelf is, want hij is een leugenaar en de vader van de leugen. 45 Maar Mij, omdat Ik de waarheid spreek, Mij gelooft u niet. (Johannes 8:43-45)

Als we in ons leven alles zouden onderverdelen in waarheid en leugen, wordt ons leven een stuk simpeler. De leugen regeert om ons heen. De leugen komt op ons af met hoge snelheid. Het schreeuwt om ons heen om aandacht, en het wil ons maar niet met rust laten. We hebben het massaal geaccepteerd in ons leven en worden er door geleidt.

Dit is niet overdreven, dit is de waarheid. Wij als christenen hebben het gewone leven geaccepteerd naast christen-zijn. Alsof het gewone leven neutraal is en we niet bang hoeven te zijn voor de leugen. Maar het gewone leven hier op aarde is compleet doorweven met de leugens van de duivel om ons af te houden van vertrouwen in God.

De duivel zit niet stil, hij gaat rond als een brullende leeuw, en zoekt naar mensen die hij kan verslinden. Maar de enige manier om ons te verslinden is dezelfde manier die hij gebruikte in het paradijs, de leugen. De duivel heeft geen macht over ons zolang wij in de waarheid leven, maar als hij ons blind kan maken voor de waarheid regeert hij in ons leven.

De honger naar luxe, de honger naar lust, de honger naar macht, het zijn allemaal leugens die we hebben geaccepteerd. Maar het gaat nog verder: boosheid, ongeduld, wantrouwen, haat, losbandigheid. We worden overspoeld met al deze prikkels die ons leven verpesten. Hoe kunnen we nog steeds met een schoon geweten onderdeel zijn van deze wereld?

En er is maar een manier om hier uit te komen en dat is eerlijk te zijn naar Jezus en van Hem de waarheid verlangen. Want dan zal de waarheid ons vrij maken van alle leugens die ons vasthoudt hier op aarde. Jezus wil ons de waarheid geven, maar dan moeten we onze oren openen voor Hem.

 31 Jezus dan zei tegen de Joden die in Hem geloofden: Als u in Mijn woord blijft, bent u werkelijk Mijn discipelen, 32 en u zult de waarheid kennen, en de waarheid zal u vrijmaken. (Johannes 8:31-32)

De duivel heeft geen macht in ons leven, als we eerlijk en met alles in ons verlangen naar de waarheid. Er ligt geen embargo over de waarheid het is open voor iedereen die het wil ontvangen. Maar we moeten naar de juiste bron gaan. Neem het niet van mij aan maar vraag het zelf aan Jezus en je zult zien dat onze ogen worden geopend.

This entry was posted in 43 Johannes. Bookmark the permalink.