De waarheid maakt vrij

Johannes 8

30 Toen Hij deze dingen sprak, geloofden velen in Hem. 31 Jezus dan zei tegen de Joden die in Hem geloofden: Als u in Mijn woord blijft, bent u werkelijk Mijn discipelen, 32 en u zult de waarheid kennen, en de waarheid zal u vrijmaken. (Johannes 8:30-32)

Een van de teksten die mijn leven sterk hebben veranderd is deze uitspraak van Jezus over de waarheid. De waarheid is de sleutel naar een bevrijd leven. De waarheid ontdoet ons van de leugen die ons vastbindt. De leugen maakt ons blind en dus gehandicapt in het leven. We kunnen niet duidelijk zien waardoor we vaak fouten maken, de verkeerde weg in slaan.

Nadat Jezus in dit hoofdstuk de joodse leiders duidelijk heeft willen maken dat Hij werkelijk de waarheid is, zijn er velen die hun vertrouwen in Jezus leggen. Hij heeft uitgelegd dat de leugen niet te doorgronden is met het werelds denken, maar dat we vanuit ons verlangen naar Hem, de waarheid van God kunnen zien. Als wij zoeken naar de waarheid zal de Vader ons dit openbaren en dan zullen we inzien wat Zijn weg is.

Jezus wil de mensen bemoedigen die hun vertrouwen in Hem hebben gelegd. Hij wil dat ze vasthouden aan Zijn woorden, want de waarheid zet vrij. Als deze mensen werkelijk gaan zoeken naar God, als ze werkelijk de God van Abraham, Izak en Jakob willen zoeken zullen ze vrij worden.

Als de mensen hun vertrouwen in Jezus leggen en Hem volgen, zullen ze de waarheid vinden en die waarheid zal de duisternis van de leugen weghalen. En dit geldt nog steeds voor ons. Als wij Jezus zoeken in ons leven zullen onze ogen geopend worden en zullen we zien hoe de vork in de steel steekt.

In onze woede zijn we blind, in onze zelfmedelijden zijn we blind, in onze trots zijn we blind. Zo zijn er zoveel leugens die ons vasthouden in ons leven. De leugens van welvaart, die ons in de greep houdt waardoor we niet inzien dat we helemaal niet meer uit de hand van God leven. Maar als we Jezus volgen in Zijn verlangen om de wil van de Vader te doen zullen onze ogen worden geopend en wordt de waarheid ons geopenbaard. Is dit ons verlangen?

This entry was posted in 43 Johannes. Bookmark the permalink.