God werkt op de sabbat

Johannes 5

15 De man ging weg en berichtte de Joden dat het Jezus was Die hem gezond gemaakt had. 16 En daarom vervolgden de Joden Jezus en probeerden zij Hem te doden, omdat Hij deze dingen op de sabbat deed. 17 Maar Jezus antwoordde hun: Mijn Vader werkt tot nu toe en Ik werk ook. (Johannes 5:15-17)

De joden komen er achter dat het Jezus was die de man toestemming had gegeven om zijn matras te dragen. De man in zijn eerlijkheid verteld het de joden, niet om Jezus te verraden maar eerder om de leiders bij Jezus te introduceren. Maar de joden hebben een ander hart, ze haten het dat iemand anders dan zij de regels bepaalt.

Wij mensen kunnen soms zo hard zijn, we denken maar vanuit een(1) perspectief en dat is onze eigen positie. Daardoor kunnen we zo hard zijn en over de waarheid heen walsen zonder dat we het gezien hebben. We zijn zo overtuigd van onze eigen waarheid dat we niet Gods hart kunnen zien in ons leven.

Maar Jezus geeft als antwoord op de religieuze leiders dat ze niet zo bekrompen moeten zijn in hun denken. Ze kennen God helemaal niet goed, ze weten helemaal niet hoe de Vader denkt. Maar Jezus wel, Hij kent de Vader, Hij is een met Hem. En Jezus laat nu iets van de Vader zien, de Vader houdt zich ook niet aan de sabbat.

Wat moet dit een geruststelling zijn, God stopt nooit met werken, Hij is altijd bezig om voor ons te zorgen. De sabbat is er niet als een regel om ons tot last te zijn. De sabbat is er voor ons om rust te brengen. God heeft ons de sabbat gegeven zodat we een dag hebben waarop we ons geen zorgen hoeven te maken over allerlei andere zaken dan onze relatie met Hem. En als Hij ons op die dag geneest dan moeten we wel heel dicht bij Hem zijn geweest.

We moeten God leren kennen en Hem leren begrijpen anders worden we net zo bekrompen en zien we de waarheid niet. En soms zijn er die momenten dat Hij Zich openbaart. Die momenten moeten we open staan en ons niet afsluiten met onze eigen regeltjes.

This entry was posted in 43 Johannes. Bookmark the permalink.