Ons welzijn, maar dan ook alles

Johannes 5

14 Daarna vond Jezus hem in de tempel en zei tegen hem: Zie, u bent gezond geworden, zondig niet meer opdat u niet iets ergers overkomt. (Johannes 5:14)

Eerder heb ik al geschreven over het feit dat God er naar verlangt om voor ons te zorgen. Het gaat Hem om ons welzijn. Nu leven we in een maatschappij waarin er hard wordt gewerkt aan ons welzijn. Er wordt gezorgd voor ons welzijn tot aan onze dood. Maar welzijn wordt daarin omschreven als een leven waarin we van alle gemakken voorzien zijn en kunnen doen wat we willen.

Dit welzijn moeten we niet kopiëren naar Gods omschrijving van welzijn. Als God voor ons zorgt dan betekend het dat Hij het beste voor ons leven wil. En het beste voor God is ver van het wereldse verlangen van succes. Rijkdom,  macht enzovoort. En dat zien we hier als Jezus de man die Hij genas nog een keer komt opzoeken.

Het ultieme verlangen van Jezus is niet dat deze man gezond door het leven kan, Zijn verlangen is een heilig leven. Jezus verlangt er naar dat deze man veilig is geborgen in de armen van God. En dat kan alleen als deze man er alles aan doet om niet meer te zondigen.

Er zit zelfs een waarschuwing bij. De man moet stoppen met zondigen want er zou hem nog iets erger kunnen overkomen. Deze gedachte is taboe in ons denken over God. God zal zoiets toch niet doen? Maar er zit een kronkel in die gedachte. Want God is duidelijk, Hij wil voor onze hele welzijn zorgen en niet alleen voor dat gedeelte waar wij genoeg aan denken te hebben.

God wil voor ons zorgen, maar de voorwaarde is dat we Hem laten zorgen voor ons hele leven. Een leven dat heilig is, zonder zonde. Hij wil zegenen, maar wij moeten daarin ons hele leven aan Hem wijden, niet als een slaaf maar als een zoon. Als wij dus doorgaan in onze zonden dan plaatsen wij onszelf buiten de zorg van de Vader, en dan kunnen ons ergere dingen overkomen.

Jezus is bezorgd om ons welzijn, zondig niet meer!

This entry was posted in 43 Johannes. Bookmark the permalink.