Autoriteit

Johannes 5

10 De Joden dan zeiden tegen hem die genezen was: Het is sabbat, het is u niet geoorloofd de ligmat te dragen. 11 Hij antwoordde hun: Die mij gezond gemaakt heeft, Die heeft tegen mij gezegd: Neem uw ligmat op en ga lopen. 12 Zij vroegen hem dan: Wie is de Mens Die u gezegd heeft: Neem uw ligmat op en ga lopen? 13 En die genezen was, wist niet Wie het was, want Jezus had Zich ongemerkt verwijderd omdat er een menigte was op die plaats. (Johannes 5:10-13)

Natuurlijk valt het de streng religieuze leiders op dat er iemand met een matras rond loopt. En daar moet wat van gezegd worden. Want in het strenge Jeruzalem moet de wet strikt worden nageleefd. Maar de man geeft als antwoord dat degene die hem genezen heeft hem ook toestemming heeft gegeven om zijn matras te dragen.

De macht van God geeft autoriteit, het is de kracht van God die de ruggengraat van onze evangelisatie moet zijn. En dat is hier gebeurd, deze man is aangeraakt door de liefde van God. De man neemt Jezus serieus en gehoorzaamd. Zijn antwoord naar de joden was dan ook simpel en logisch: ‘ik ben door iemand genezen, die mag mij toch wel toestemming geven of moet ik alleen naar jullie luisteren?’

Want dat is wat religieuze leiders vaak willen, zij zijn de enige autoriteit, zij bepalen de regels. En de joden waren niet verbaasd of blij over de genezing van deze man, maar ze wilden een groot probleem maken, want dit kan toch niet. Zonder hun toestemming draagt deze man zijn matras.

Ze willen weten Wie deze man is, niet om meer van Hem te weten te komen, maar om Hem eens duidelijk te maken dat dit niet zomaar kan. Hij kan geen toestemming geven om ongeoorloofde dingen te doen op de sabbat. De religieuze leiders hebben de leiding en niemand anders.

Zo zijn wij soms ook zo hard. We kijken niet naar wat God doet in mensen, maar we kijken of onze regels wel worden nageleefd. Nieuwe initiatieven of gebedsgenezingen, alles wordt met argwaan bekeken. Maar misschien is het God die iets nieuws wil beginnen, die met Zijn kracht wil bevrijden. Laat God spreken en zoek naar Zijn hand.

This entry was posted in 43 Johannes. Bookmark the permalink.