Wilt u gezond worden?

Johannes 4

5 En daar was een man die al achtendertig jaar ziek was. 6 Jezus zag hem liggen en omdat Hij wist dat hij al lange tijd ziek was, zei Hij tegen hem: Wilt u gezond worden? 7 De zieke antwoordde Hem: Mijn heer, ik heb geen mens om mij in het badwater te werpen wanneer het water in beroering gebracht wordt; en terwijl ik kom, daalt een ander vóór mij af. (Johannes 5:5-7)

‘Wilt u gezond worden?’, lijkt een niet al te logische vraag. De meeste mensen willen graag een gezond lichaam. En toch uit het antwoord van deze man blijkt dat de vraag niet zo makkelijk is als dat hij klinkt. Een duidelijk ‘ja’ geeft deze man niet, het zijn meer verontschuldigingen of woorden van weemoedigheid die zijn hart laten zien.

De achtergrond van dit verhaal is erg deprimerend, we komen terecht in een gebouw vol zieken die zitten te wachten totdat het water begint te bewegen. En als dat gebeurd dan is er maar een persoon die genezen wordt. En deze man zit daar al 38 jaar op te wachten, dit schijnt zijn enige hoop te zijn en die heeft hij al verloren.

Het antwoord van deze man is menselijk gezien dus een heel realistisch antwoordt. Er is geen hoop meer voor hem, hij kan niet lopen en dus niet de eerste zijn die genezen wordt. In de kennis en wetenschap die hij heeft ziet hij geen hoop meer voor zijn leven. Maar wat ik dus mis in die woorden is de hand van God.

Want in de wetenschap en kennis die wij nu hebben zitten wij net zo vast aan ziekten als deze man zat. Wij hopen op de genezing door dokters en medicijnen, wij bidden dat God de hand van de dokter en de kracht van de medicijnen zal zijn. Maar als de dokter het opgeeft dan geven wij het ook op. Ons antwoordt op de vraag zal dan zijn: ‘De dokter geeft mij weinig hoop.’

‘Wilt U gezond worden?’ Dit is een hele legitieme vraag omdat deze vraag laat zien waar onze hoop ligt. Onze hoop kan niet liggen in wat wij zien, het moet liggen in God. Onze gezondheid moet afhankelijk van God zijn. Hij moet onze enige hoop zijn en daarom mogen we nooit onze hoop verliezen.

This entry was posted in 43 Johannes. Bookmark the permalink.