Lezen wat er niet staat

Johannes 4

8 Jezus zei tegen hem: Sta op, neem uw ligmat op en ga lopen. 9 En meteen werd de man gezond, nam zijn ligmat op en ging lopen. En het was sabbat op die dag. (Johannes 5:8,9)

Jezus komt een volle zaal binnen met allemaal zieke mensen, en van die zieke mensen geneest Hij er maar een. Dit is vrij opmerkelijk te noemen en voor veel mensen het bewijs dat God niet iedereen geneest. Maar dit is een hele gevaarlijke bewering van iets dat helemaal niet in de tekst staat. Want met deze bewering dichten we God een karaktereigenschap toe die niet letterlijk in de bijbel staat.

Door te zeggen dat God niet iedereen geneest bepalen we Gods hart en om dat op basis van ontbrekend bewijs te doen is erg gevaarlijk. Voor hetzelfde geld wordt ons beeld van God alleen maar troebeler en daardoor ons geloof zwak.

Deze man die 38 jaar lang ziek was en maar niet kon genezen, krijgt nu van Jezus te horen dat hij zijn bed mag oppakken. En weer zien we de macht van Jezus, de man geneest ter plekke, waar hij 38 jaar op heeft moeten wachten. De man pakt zijn bed op en gaat er vandoor. Nu lezen we niet dat er mensen zijn die Jezus om hulp vragen voor hun ziekte. Zou Jezus het gebouw uit zijn gelopen terwijl er mensen om genezing vroegen?

58 En Hij deed daar niet veel krachten vanwege hun ongeloof. (Matheus 13:58)

De meeste genezingen die zijn beschreven in de evangeliën gebeuren omdat de mensen er om vragen. Als Jezus in Nazareth is kan Hij maar weinig doen omdat de mensen niet in Hem geloven. Zij vragen Jezus dus niet om genezing. Nergens in de evangeliën kunnen we lezen dat Jezus iemand genezing weigert.

Waar de bijbel wel vol van staat is de liefde en het verlangen van de Vader om ons te helpen. Van kaft tot kaft kunnen we lezen dat als wij Hem aanroepen, Hij tot ons komt om ons te helpen. Het staat er en we kunnen er niet om heen.

En dit verhaal over de man die 38 jaar ligt te wachten op zijn genezing moet ons geloof alleen maar sterker maken. Want zelfs als we er niet om vragen ziet God naar ons om. Hij is met ons leven bezig en wil ons helpen. Maar waarom zouden we 38 jaar wachten tot God een keer komt kijken, waarom roepen we Hem niet gewoon aan?

This entry was posted in 40 Matheus, 43 Johannes. Bookmark the permalink.