Op de persoon

Johannes 4

43 En na die twee dagen vertrok Hij vandaar en ging naar Galilea, 44 want Jezus heeft Zelf getuigd dat een profeet in zijn eigen vaderstad geen eer ontvangt. 45 Toen Hij dan in Galilea kwam, ontvingen de Galileeërs Hem, omdat zij alles gezien hadden wat Hij in Jeruzalem gedaan had op het feest; want ook zijzelf waren naar het feest gegaan. (Johannes 4:43-45)

Het zijn vaak de mensen die dichter bij ons staan die meer kritisch zijn tegenover wat wij doen dan anderen. Mensen die ons al ons hele leven kennen kunnen vaak niet de goede veranderingen in ons leven accepteren. Men kan al helemaal niet accepteren als we ze nog wat willen leren, laat staan als we een profeet zouden zijn.

Om de een of andere reden zit er een trots in ons dat niet kan accepteren dat een ander meer wordt dan wij. Iemand die ver bij ons vandaan woont wordt eerder geaccepteerd dan iemand uit onze buurt door wie God wil spreken. En zo is het ook met Jezus, bij Hem in de buurt wordt Hij niet snel geaccepteerd.

Maar Jezus is niet bang om naar plekken te gaan waar men heel kritisch naar Hem kijkt. Het ging Jezus niet om Zijn status of erkenning, het gaat Jezus om het woord van God dat gesproken moet worden. Jezus was Zich bewust dat een profeet in Zijn vaderstad niet geaccepteerd zal worden en toch neemt Hij de stap om er naar toe te gaan.

Wij moeten ten eerste stoppen met het kijken naar de persoon. We gaan vaak al met een kritische houding naar de kerk, wat heeft deze man nu weer te vertellen. Het gaat om het woord van God, daar moeten we naar luisteren en het moet niet uitmaken wie God daarvoor gebruikt.

De mensen in Galilea waren er al klaar voor, ze hadden al gezien wat Jezus in Jeruzalem had gedaan. Hij had de tempel schoon gemaakt, omdat de mensen het huis van Zijn Vader in een marktplaats hadden veranderd. In de andere evangeliën kunnen we lezen dat Jezus weinig kon doen in Zijn vaderstad omdat de mensen te kritisch waren en niet open stonden voor het evangelie van de Vader. Laten we ons geloof niet beïnvloeden door de persoon die ons het evangelie brengt, maar laten we ons richten op Jezus de bron van het evangelie.

This entry was posted in 43 Johannes. Bookmark the permalink.