Gezocht

Johannes 4

21 Jezus zei tegen haar: Vrouw, geloof Mij, de tijd komt dat u niet op deze berg, en ook niet in Jeruzalem de Vader zult aanbidden. 22 U aanbidt wat u niet weet; wij aanbidden wat wij weten, want de zaligheid is uit de Joden. 23 Maar de tijd komt en is nu, dat de ware aanbidders de Vader zullen aanbidden in geest en waarheid, want de Vader zoekt wie Hem zo aanbidden. (Johannes 4:21-23)

Een vraag die we ons allemaal moeten stellen: ‘wat vraagt God van ons?’ Soms zijn we zo druk met het leven, wat wij allemaal willen bereiken, dat we er niet bij stil staan dat we God lief moeten hebben boven alles. We rennen maar door van kerst naar pasen naar de zomervakantie. Alleen als de dood om de hoek komt kijken worden we opeens serieus.

Ja, we kunnen religieus praten, maar durven we te praten over wat God wil? Want dat laat Jezus deze vrouw zien, de Vader verlangt naar aanbidders in geest en waarheid. Ondanks alle liturgieën en kerk acties, draait het de Vader maar om een ding en dat is ons hart. Hij zoekt naar mensen die Hem aanbidden in geest en waarheid.

Een hoofdstuk eerder hebben we al kunnen lezen wat het betekend om in de geest geboren te zijn. Het is uit de kracht van God geboren zijn, niets dat wij van onze ouders hebben ontvangen is daar een onderdeel van. Alles wat God in ons geeft is uit de geest en daarmee moeten we Hem aanbidden.

Het zijn de vruchten van de geest die Hem aanbidden. Ons denken uit het vlees kan God niet aanbidden, maar als we uit de Geest leven dan kunnen we God aanbidden.

Het aanbidden in waarheid is een stap verder. Veel christenen denken bij aanbidding aan een concert waar iedereen met de handen omhoog voor God aan het zingen is. Maar juist hier laat Jezus zien dat God verlangt naar aanbidders in waarheid. Mensen die God aanbidden met hun leven. Want aan de ene kant mooie liederen zingen over God en aan de andere kant lelijke daden laten zien is een leugen waar God niets mee te maken wil hebben. God wil dat wij Hem aanbidden in de waarheid van het leven, dat is waar het begint.

This entry was posted in 43 Johannes. Bookmark the permalink.