Beproeving

6   Daarin verheugt u zich,  ook al wordt u nu voor een korte tijd – als het nodig is – bedroefd door allerlei verzoekingen, 7   opdat de beproeving van uw geloof – die van groter waarde is dan die van goud, dat vergaat en door het vuur beproefd wordt – mag blijken te zijn tot lof en eer en heerlijkheid, bij de openbaring van Jezus Christus. (1 Petrus 1:6-7)

Probeer deze tekst van Petrus tot je door te laten dringen. Probeer te begrijpen waar Petrus vandaan komt en of wij niet hier ver vandaan leven. Volgens Petrus leven we in een wereld waarin we beproefd worden door allerlei verzoekingen. En daardoor wordt ons geloof getest, ons vertrouwen op God wordt op de proef gesteld.

Op het moment dat Jezus terug komt zal blijken dat deze tests tot lof  en eer van God zijn. In onze overwinning in deze beproevingen verheerlijken wij God. Mensen die in onze christelijke wereld laten zien dat we als een echte christen kunnen leven verdienen niet meer eer, maar zij geven met hun leven God alle lof en eer.

Als we dit vergelijken met ons leven, kunnen we deze beproevingen in ons leven zien? Wij zien geen beproevingen in ons leven. Wij denken dat wij in een veilig land leven en geen oppositie voor ons geloof hebben. Inderdaad wij mogen vrij zijn in onze uiting van religieuze activiteiten, maar zouden wij dan niet beproefd worden.

8   Hoewel u Hem niet gezien hebt, hebt u Hem toch lief. Hoewel u Hem nu niet ziet, maar gelooft, verheugt u zich met een onuitsprekelijke en heerlijke vreugde, 9 en verkrijgt u het einddoel van uw geloof, namelijk de zaligheid van uw zielen. (1 Petrus 1:8-9)

Een beproeving wil ons weghalen van onze liefde voor God. Een beproeving wil ons het verlangen naar Zijn komst wegnemen, zodat ons hart niet meer gericht is op wat komen gaat, maar wat er nu gebeurd. Tijdens verdrukkingen in andere tijden of landen wordt geprobeerd om de mensen af te leiden door pijn en honger.

Maar in onze maatschappij is het niet de pijn of de honger die ons het verlangen naar de komst van Jezus heeft weggenomen, het is het leven nu. Wij leven nu in de grootste beproeving en falen . Wij zien de beproeving niet eens, maar wanen ons veilig in onze overvloed. We zien de beproevingen van de duivel niet, maar zien ons gezegend in een vrij immoreel land. Waar zijn we mee bezig.

This entry was posted in 60 1 Petrus. Bookmark the permalink.