Conflict

Openbaring 1:9

9 Ik, Johannes, uw broeder, die net als u in ellende verkeer, maar ook door Jezus met u deel in het koninkrijk en in standvastigheid – ik was op het eiland Patmos omdat ik over God had gesproken en van Jezus had getuigd. (Openbaring 1:9)

Deze introductie die Johannes over zichzelf schrijft legt een conflict bloot die de meeste christenen uit het oog zijn verloren. Maar in de tijd net na de hemelvaart van Jezus waren Zijn volgelingen niet geliefd. Want alles waar christenen voor staan was in conflict met de toenmalige cultuur en normen en waarden.

Johannes verkeerd in ellende. Het conflict tussen God en satan wordt werkelijkheid in zijn leven. Maar deze ellende is niet een gemoedstoestand, het is geen emotie. De betekenis hier is niet dat Johannes zich ellendig voelt maar dat hij lijdt onder de vervolging. Zijn situatie is dat hij onderdrukt wordt. En daarin ziet Johannes de verbondenheid met de rest van de christenen. Ze delen hetzelfde lot omdat ze hetzelfde doel hebben.

Maar Johannes deelt ook nog iets anders. Ook al wordt hij verdrukt, belangrijker is dat hij nu onderdeel is van het nieuwe koninkrijk waardoor hij standvastig kan blijven staan in dit conflict. Want dit nieuwe koninkrijk wordt niet met open armen ontvangen. We worden verdrukt en getest of we wel zullen volharden.

Maar hoe zijn wij dit uit het oog verloren? Zijn wij nog onderdeel van dit conflict? Wij hebben simpel weg geen vervolging, wij zijn vrij ons geloof. Maar betekend dit nu dat er geen conflict meer is? Heeft satan opgegeven in ons leven? Heeft hij de handdoek in de ring gegooid, omdat wij westerse christenen zo’n groot geloof hebben?

Sorry, maar de laatste zin was sarcastisch bedoeld. Ik denk dat wij in een grotere ellende leven dan Johannes op Patmos. Satan gaat nog steeds rond als een brullende leeuw op zoek naar prooi, maar wij zien het niet meer. Wij weten niet eens meer dat we in conflict met hem leven. Het lijkt wel of we de grootste vrienden zijn.

Hebben wij een deal met hem gesloten, hebben wij water bij de wijn van ons geloof gedaan? Wees realistisch, als we in echt geloof leven dan zullen we het conflict weer zien. Wees in gebed, zoek God in jouw leven.

This entry was posted in 60 1 Petrus, 66 Openbaring. Bookmark the permalink.