Introductie over Openbaring van Johannes

39 Al deze mensen, die van oudsher om hun geloof geprezen worden, hebben de belofte niet in vervulling zien gaan 40 omdat God voor ons iets beters had voorzien, en hij hen niet zonder ons de volmaaktheid wilde laten bereiken. (Hebreeen 11:39-40)

De schrijver van de Hebreeen brief heeft iets voor mij bloot gelegd dat ik nog niet eerder had begrepen. Maar vele mensen in het oude testament hadden het al wel begrepen en verlangden naar het nieuwe dat God had beloofd. Hun hart was op het nieuwe koninkrijk van God gericht, waardoor ze het vuur van de verdrukking konden weerstaan in geloof.

En welk bijbelboek kunnen we beter lezen om onze aandacht op het nieuwe Jeruzalem te krijgen dan de Openbaring van Johannes? Want wij moeten net als de geloofshelden die ons zijn voorgegaan sterk staan in onze hoop op Gods beloften.

1 Openbaring van Jezus Christus, die hij van God ontving om aan de dienaren van God te laten zien wat er binnenkort gebeuren moet. Hij heeft zijn engel deze openbaring laten meedelen aan zijn dienaar Johannes. (Openbaring 1:1)

Johannes kreeg deze openbaring van Jezus om de toekomst te kunnen zien. Wat gaat er gebeuren, hoe zal de geschiedenis zich ontwikkelen?

Maar waarom zou God de toekomst openbaren? Sommige christenen laten dit boek angstig links liggen. Anderen zien het boek als een mysterieus onderdeel van de bijbel en laten hun fantasie er op los. Maar we moeten dit boek niet mysterieus of angstig bekijken, het is er met een reden. God doet niets voor niets.

We kunnen dit boek ook de titel ‘De beloften van God’ geven. Want wat God in dit boek heeft geopenbaard is de toekomst van ons leven en die van de hele wereld. En God is een God die Zijn woord houdt, daarom zal het gebeuren.

Voor een lange tijd heb ik mijn handen niet durven branden aan dit bijbelboek. Maar nu weet ik dat dit boek de bron is voor onze hoop en ons geloof, zoals beschreven in hoofdstuk 11 van Hebreeen. Laten we ons daarom niet beschamen door alle mensen die ons zijn voorgegaan. Zij hadden al dit geloof dat God alle dingen nieuw zal maken, sterk jezelf in dit geloof door te vertrouwen op de beloften in deze Openbaring.

This entry was posted in 58 Hebreeen, 66 Openbaring. Bookmark the permalink.