De goede herder?

De HEER is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets. 2 Hij laat mij rusten in groene weiden en voert mij naar vredig water, (Psalm 23:1,2)

We kunnen psalm 23 zo mooi meezingen, maar ik denk dat we ons vaak niet bewust zijn van wat we eigenlijk zingen. Want het is een geloofs OVERTUIGING die we uitspreken naar God. We vertellen God onze overtuiging van Wie Hij is in ons leven. En dat moeten we dan ook in ons leven tot uitting laten komen.

5 Laat uw leven niet beheersen door geldzucht, neem genoegen met wat u hebt. Hij heeft immers zelf gezegd: ‘Nooit zal ik u afvallen, nooit zal ik u verlaten,’6 zodat we vol vertrouwen kunnen zeggen: ‘De Heer is mijn helper, ik heb niets te vrezen. Wat zouden mensen mij kunnen doen?’ (Hebreeen 13:5,6)

En dan kom ik terug bij Hebreeen 13. De checklist (zie vorige overdenking) die we langs gaan over de details van ons leven. En vandaag maar 1 punt van de checklist. Het punt dat we niet hongerig moeten zijn voor geld. Daarin zal juist blijken dat psalm 23 helemaal niets voor ons betekend als we hongerig zijn voor geld.

Jezus heeft er ook gehamerd door ons te wijzen op de vogels. Als God voor de vogels zorgt, wil Hij dan niet voor ons zorgen? Hij is met ons, God is bezorgd om ons en zal er alles aan doen om ons te leiden naar groene weiden. En hier hebben we geloof voor nodig. Een geloof dat ons afleidt van de honger naar geld.

En dit vraagt heel wat van ons mensen die al aan hun pensioen denken als ze net beginnen met werken. Mensen die hun oude dag al hebben ingedekt zonder dat ze weten hoelang ze er dan van kunnen genieten. Kunnen wij het wel loslaten? Staat dit niet in de weg om psalm 23 echt te leven?

Als ik kijk naar het leven van Jezus dan had hij een enorm vertrouwen op Zijn Vader. Hij had geen kussen om Zijn hoofd op te leggen, maar Hij kon 5000 mensen voeden door te vertrouwen op de liefde van de Vader. God zorgde voor Hem en God zorgt voor ons. Maar wij lopen Hem zo vaak voor de voeten.

Honger naar geld is een alarmbel voor ons geloof. Het is een van de grootste gevaren die ons geloof dood maakt. Het is niet voor niets dat Jezus het voor een rijke zowat onmogelijk acht om het koninkrijk binnen te gaan. Waar ligt jouw hart?

This entry was posted in 19 Psalmen, 58 Hebreeen. Bookmark the permalink.