Ezau en het eerst geboorte recht

16 en dat niemand overspel pleegt of het heilige zozeer minacht als Esau, die voor één enkel bord eten zijn eerstgeboorterecht verkocht. (Hebreeen 12:16)

Wat deed Ezau verkeerd? Waarom is het zo’n grote zonde om het eerst geboorte recht te verkopen voor wat soep? Wij kunnen het ons misschien wat minder indenken omdat bij ons over het algemeen alles ‘eerlijk’ verdeeld is.

Ezau had geen enkele vrees voor God. Met andere woorden, God had geen enkele plaats in zijn leven. Ezau was sterk en had zijn eigen leven goed in de hand. Dit kunnen we zien op het moment dat hij Jakob weer ontmoet. Hij had blijkbaar al een aardig legertje opgebouwd.

Het leven van Abraham daarentegen was indrukwekkend in zijn vertrouwen op God. Ezau zal al die verhalen over zijn Opa wel hebben gehoord, ook de beloften die God aan Abraham had gegeven. Izak die een voorkeur had voor Ezau zal het zijn zoon goed duidelijk hebben gemaakt wat zijn toekomst kan zijn. Maar het deed Ezau niets, zelfs zo weinig dat hij het verkocht voor een beetje soep aan zijn broer.

17 U weet immers dat hij daarna, toen hij alsnog de zegen wilde verkrijgen, afgewezen werd; hij kreeg geen kans meer om het goed te maken, ook al smeekte hij er in tranen om. (Hebreeen 12:17)

En later als hij er spijt van krijgt dan bekeert hij zich niet maar als de grootste egoist gaat hij een potje zitten huilen. Het gaat hem niet om God, het gaat hem om zijn eigen leven. Vandaar dat de schrijver de zonde van Ezau God – loos noemt. De waarde van zijn leven zit hem in wat hij kan krijgen.

Voor wat offer jij de zegen van God op? Langer uitslapen? Tv-kijken? Spelletje spelen?

14 Streef ernaar in vrede te leven met allen en leid een heilig leven; wie dat niet doet zal de Heer niet zien. 15 Zorg ervoor dat niemand zich de genade van God laat ontgaan, dat er geen giftige kiem opschiet die onrust veroorzaakt en met zijn bitterheid velen besmet, (Hebreeen 12:14,15)

Zijn wij wel goed bezig? Doen wij er alles aan om in de vrede van God te leven? Als men Ezau had geconfronteerd met zijn daden, wat had hij gezegd? ‘Ach wat boeit het, het is allemaal niet zo zwaar.’ En is dit nou niet precies wat de meeste christenen vandaag antwoorden?

Het doet pijn om te zien dat we het meeste in de bijbel niet zo serieus nemen in ons leven. Maar weten we niet dat we God niet kunnen zien zonder heiligheid. We kunnen niet met Hem leven zonder actief te geloven. Laten we de daad bij deze woorden van de Hebreeen brief voegen en alles op alles zetten om God op nummer 1 te krijgen in ons leven.

This entry was posted in 58 Hebreeen. Bookmark the permalink.