Davids psalm 139

Psalm 139

4 Geen woord ligt op mijn tong, of u, HEER, kent het ten volle. (Psalm 139:4)

Soms zijn er van die vriendinnen die al van elkaar weten wat ze gaan zeggen voordat ze het ook maar gezegd hebben. Ze lijken elkaars gedachten te kennen. Dit komt omdat ze zoveel met elkaar omgaan dat ze elkaar zo goed kennen dat ze weten hoe de ander reageert op bepaalde situaties.

En zo zie ik ook dit vers uit psalm 139. God kent ons zo goed dat Hij al weet wat we gaan denken en doen. En dat is de toon van deze psalm, God kent ons of we het nu willen of niet, God kent ons door en door. En voor de mensen die wat te verbergen hebben is het beangstigend, maar voor de mensen die God willen kennen is het bevrijdend.

Voor mensen die het niet geloven betekend het niets. Ze leven een leven zonder dat ze weten dat God daar altijd is. Maar voor ons christenen moet dit heel veel doen, het moet ons rust geven en een verlangen dat God ons leidt. Net als de laatste zinnen van de psalm.

23 Doorgrond mij, God, en ken mijn hart, peil mij, weet wat mij kwelt, 24 zie of ik geen verkeerde weg ga, en leid mij over de weg die eeuwig is. (Psalm 139:23,24)

De hele psalm heeft de psalmist erkent dat God hem door en door kent. Als het niet zou willen en weg zou willen vluchten van God dan nog zou God daar zijn. Maar ook laat de psalmist zien dat niet alleen in ons vluchten voor Hem maar ook in het verlangen naar Hem is God er. Wij zijn door Hem gemaakt, gevormd in onze moederschoot, Hij was er vanaf het begin.

En nadat de psalmist dit heeft erkent dat God zo diep met ons leven verweven is zingt hij de laatste verzen van de psalm. God U kent mij door en door, doorzoek mijn hart zodat U weet wat mij kwelt. God als ik pijn heb als ik angst heb, voel met mij mee en help mij. In de pijn van het leven wil de dichter God vragen om er te zijn.

Maar ook vers 24 dat dichter vraagt aan God om hem te leiden op de juiste paden. God kent zijn gedachten, God kent zijn hart, laat God ons dan leiden op het juiste pad.

We kunnen deze psalm zo mooi vinden, want het vertedert ons zo, wetende dat God er al was toen we gemaakt werden. Maar ook deze psalm moet praktisch in ons leven werken. We moeten zo gaan leven dat we weten dat God altijd met ons is. We moeten zo gaan leven dat we van Hem afhankelijk willen zijn op de weg die we gaan.

God is er altijd, maar laten we Hem altijd toe?

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.