Aan de voeten van de Heere Jezus

Lukas 10:38-42

39 Haar zuster, Maria, ging aan de voeten van de Heer zitten en luisterde naar zijn woorden. (Lukas 10:39)

Hier in India is het normaal dat als er gasten komen dat alle dames van het huis er alles aan doen om het de gasten zo comfortabel mogelijk te maken. Er wordt eten gemaakt alles wordt even schoon gemaakt.  Iedereen is druk bezig, alleen de mannen zitten met de gasten. En in deze context zie ik ook het verhaal van Martha en Maria.

40 Maar Marta werd helemaal in beslag genomen door de zorg voor haar gasten. Ze ging naar Jezus toe en zei: ‘Heer, kan het u niet schelen dat mijn zuster mij al het werk alleen laat doen? Zeg tegen haar dat ze mij moet helpen.’ (Lukas 10:40)

Maria zit maar aan de voeten van Jezus en helpt helemaal niet met alle andere dingen. En dat irriteert Martha. En ze durft er zelfs nog wat over tegen Jezus te zeggen. Al het werk moet Martha alleen doen. Maar nu wil ik kijken wie dit werk heeft uitgevonden, waarom doet ze dit werk?

Het werk dat Martha doet is cultuur gebonden, het is gebaseerd op wat de gewoonte is. En gewoonten ontstaan door tradities die gemaakt zijn door mensen. Overal waar mensen leven ontstaan gewoonten en cultuur gebonden eisen aan het leven. Maar wie zegt nu dat wat Martha doet echt belangrijk is?

41 De Heer zei tegen haar: ‘Marta, Marta, je bent zo bezorgd en je maakt je veel te druk. 42 Er is maar één ding noodzakelijk. Maria heeft het beste deel gekozen, en dat zal haar niet worden ontnomen.’ (Lukas 10:41-42)

Er zijn zoveel dingen in het leven die belangrijk zijn. Er zijn zoveel dingen die echt moeten en vaak staan die dan nog in de weg van wat echt noodzakelijk is. Dat waar Martha voor koos is belangrijk in deze wereld, belangrijk voor het aanzien, maar het stond in de weg voor wat echt noodzakelijk is.

Laten we lekker zoals Maria, vergeten de eisen in deze wereld, en zitten aan de voeten van de Heere Jezus. Waarom had Maria het beste omdat ze zag dat wat Jezus had echt was. Maria wilde meer van het evangelie, ze wilde meer van het woord van Jezus omdat het vrij zet. Zij zag wat echt belangrijk was, ze zag in dat de eisen van deze wereld leeg waren. Maar het woord van Jezus was het leven waar we door kunnen leven voor de heerlijkheid van de Vader.

Laten we als Maria zijn, laten we afgooien de eisen van deze wereld. We moeten ons geen zorgen maken over het aardse maar hongerig zijn naar het hemelse, naar het eeuwige leven met de Vader. Wat een honger had Maria dat Martha niet zag. Volgens mij is het geen ‘OK’-optie om net als Martha te zijn, dan luisteren we niet naar de woorden van Jezus. Jezus zegt duidelijk: ‘Maria heeft het beste gekozen en wat jij doet is alleen maar zorgen maken.’ Aan de voeten van Jezus dat is waar ik wil zijn!

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.