Jezus erkennen

Lukas 12:1-12

 Ik zeg jullie: iedereen die mij erkent bij de mensen, zal ook door de Mensenzoon worden erkend bij de engelen van God. Maar wie mij verloochent bij de mensen, zal verloochend worden bij de engelen van God. (Lukas 12:8,9)

Gisteren heb ik willen laten zien dat het verschil tussen het vrezen van mensen en het vrezen God hem niet zit in het woord vrezen maar in de persoon. Als we mensen vrezen dan houden we rekening met grillige mensen zoals jij en ik die niet te vertrouwen zijn. Maar als we God vrezen dan vrezen we de God die elk haar op ons hoofd heeft geteld en van ons houdt.

Dat wat wij vrezen bepaalt ons gedrag, de beslissingen die we maken. Mensen vrezen we uit angst, maar God vrezen we omdat Hij ons lief heeft. Maar bij God zitten er wel consequenties aan vast. Want we kunnen door het vrezen van mensen God op de tweede plek zetten. Net als Petrus deed in de nacht dat Jezus werd gearresteerd. Toen was de angst voor mensen groter dan het weten dat de Vader hem lief heeft.

Maar Jezus zegt het hier heel duidelijk, als je mij niet erkent dan zal ik jou ook niet erkennen. Misschien klinkt dit als een kinderspel, of kinderachtig. Maar het gaat hier niet om een spelletje het gaat hier om het werkelijke leven met God. En als wij zeggen (want deze boodschap is voor ons christenen) dat we volgelingen van Jezus zijn alleen wanneer het ons uitkomt dan hebben we Hem niet lief.

10 En iedereen die iets ten nadele van de Mensenzoon zegt, zal worden vergeven. Maar wie lastertaal spreekt tegen de heilige Geest zal niet worden vergeven. (Lukas 12:10)

En dan nog een stap verder. Want als we Jezus niet erkennen en we belijden onze zonden dan zijn we vergeven. Maar als we in deze context deze zin lezen dan gaat het verder. Want de Heilige Geest is de Geest van God die in ons komt wonen. God zelf die in ons leeft, en als we omdat we mensen meer vrezen daar lasterlijk over praten dan is het goed fout.

Maar..

11 Wanneer ze jullie voor de synagogen en de autoriteiten en het gerecht slepen, vraag je dan niet bezorgd af hoe of waarmee je je moet verdedigen of wat je moet zeggen, 12 want de heilige Geest zal jullie op dat moment ingeven wat je moet zeggen.’ (Lukas 12:11-12)

Maar we hoeven ons geen zorgen te maken als we vertrouwen op God en de Heilige Geest die in ons woont. We hoeven niet bang te worden we mogen gerust zijn, de Vader heeft ons lief en wil het beste voor ons. En als we dan voor mensen staan waar we normaliter bang voor zouden zijn dan mogen we er op vertrouwen dat de Heilige Geest ons de woorden geeft. Hij spreekt door ons. De Geest van God zelf zal antwoorden en uit onze mond zullen antwoorden komen zoals Jezus antwoordde. Antwoorden die de leugens doet stillen.

Als ik dit gedeelte lees dan heeft Jezus mij overtuigd. Jezus wilde zijn discipelen er van overtuigen niet bang te zijn voor mensen die angst zaaien. Zij hebben niet de werkelijke macht over ons leven, maar het is de Vader die alle macht heeft. De Vader die van ons houdt en om ons geeft. Daarom moeten we Jezus niet verloochenen en zeker niet de Heilige Geest. En als toetje laat Jezus ons gerust achter door duidelijk te maken dat we kunnen vertrouwen op de Geest van God, want Hij zal dan de woorden geven wanneer we het nodig hebben. Als we God vrezen.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.