Wat betekend vrezen?

Lukas 12:1-12

Ik zal jullie zeggen voor wie je bang moet zijn. Wees bang voor hem die de macht heeft om iemand niet alleen te doden maar ook in de Gehenna te werpen. Ja, ik zeg jullie, wees bang voor hem! (Lukas 12:5)

Vandaag een korte bijbelstudie van dit gedeelte. Voor mij is dit gedeelte een openbaring van het vrezen van God. Er komen veel mensen op Jezus af en een van de redenen is dat Jezus een nieuwe wind doet waaien in Israel. In Johannes 10 beschrijft Jezus het verschil tussen hem en de leiders van die tijd.

De leiders van die tijd bepaalden alles, zij waren het die de wet eigenlijk schreven en aan de mensen oplegden. Zij hadden de goede positie, zij hadden de macht. Maar ze waren hypocriet want de wetten die ze anderen oplegden leefde niet in hun eigen hart. En Jezus verteld de discipelen, wees niet bang voor deze mensen.

Vrees deze leiders niet. Vrezen betekend ze hebben invloed op mijn beslissingen. Als ik ergens heen ga en er staat een olifant op het midden van de weg, dan ga ik niet rechtdoor maar neem ik een andere weg. Ik vrees de olifant en beslis op basis van de olifant hoe ik verder ga.

Niets is verborgen dat niet onthuld zal worden, en niets is geheim dat niet bekend zal worden. (Lukas 12:2)

En zo ontstaan onze muren die we opbouwen. Wij vrezen mensen en daarom hebben wij maskers op, maskers die laten zien dat we zo zijn zoals van ons wordt gevraagd. Omdat we mensen vrezen zijn we niet echt meer en zijn we druk bezig met hoe wij overkomen. Maar Jezus zegt duidelijk, maak je maar geen zorgen alles wat geheim is zal naar buiten komen, ALTIJD.

En dan vers 5, Jezus zegt: Vrees niet die mensen voor wat ze van je vragen en eisen, zij kunnen alleen je lichaam kapot maken. Maar vrees God die en je lichaam kan kapot maken maar je ook nog de hel in kan gooien. (mijn vertaling)

Dat is nogal crue uitgedrukt door Jezus, is dit wat we willen bang gemaakt worden door een boze God. Als we God niet vrezen dan worden we in de hel geworpen. Maar als we goed lezen dan spreekt Jezus hier de woorden van liefde. Jezus wil hier eigenlijk gewoon zegen, waarom houdt je rekening met de mensen hier op aarde, waarom vrees je heen. Zij hebben geen enkele macht, zij kunnen alleen je lichaam aanraken. Vrees de Vader in de hemel Hij heeft alle macht!

Wat kosten vijf mussen? Bijna niets. Toch wordt er niet één door God vergeten. Zelfs de haren op jullie hoofd zijn alle geteld. Wees niet bang, jullie zijn meer waard dan een hele zwerm mussen. (Lukas 12:6,7)

Want gelijk achter deze ‘hel’-uitspraak van Jezus, spreekt Jezus over de diepe liefde en zorg van de Vader. Waarom vrezen we de mensen, de mensen die geen enkele macht over ons hebben. Want als we God vrezen dan zijn we veilig en mogen we in de waarheid leven van Zijn liefde.

Het verschil tussen het vrezen van de Vader en het vrezen van mensen zit hem niet in het woordje vrezen. Het verschil zit hem in wie we vrezen. Als we mensen vrezen zijn we overgeleverd aan de grillen van mensen net zoals jij en ik, die niet te vertrouwen zijn. Maar als we de Vader vrezen dan vrezen we een Vader die voor ons zorgt en ons lief heeft. Dit is de Vader die ik wil vrezen.

Wij zijn Hem meer waard dan een paar mussen, wij zijn Hem meer waard dan de bloemen op het veld. Hij heeft ons haar geteld en kent elk gedachtte. Waarom vrezen we dan de mens meer dan de Vader? Het vrezen van mensen zal ons bang maken en ons gedrag komt dan voort uit angst. Maar het vrezen van God, de God die ons de hel in kan werpen zal ons blij maken en verlossing geven. We hoeven niet meer een muur op te trekken en te doen alsof. We mogen echt zijn als Zijn kinderen.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.