Gods beloften

31 maar wie hoopt op de HEER krijgt nieuwe kracht:hij slaat zijn vleugels uit als een adelaar,hij loopt, maar wordt niet moe, hij rent, maar raakt niet uitgeput. (Jesaja 40:31)

Er staan zoveel beloften in de bijbel, beloften van geluk en zegeningen, beloften van gezondheid en een lang leven. Al die beloften die God maakt zijn voor het goed van ons leven. Er is geen belofte die belooft dat het slecht zal gaan met ons. Dat het Gods verlangen is dat we niet voorspoedig zijn in ons leven.

Sommige christenen nemen deze beloften aan in geloof, het staat in de bijbel dus het geldt voor ons. Als we het maar geloven. En zeker als we dan verhalen uit Amerika horen met de zogenoemde ‘faith-preachers’ die dit geloof verkondigen. Als je het maar genoeg gelooft dan gebeurt het, als het ware een mechanisch geloof. Als je het aanneemt dan gebeurd het.

Maar dan komen wij nuchtere Nederlanders in verweer. Dit klopt niet, zo werkt het niet, zo mogen we God niet gebruiken. God doet wat Hij wil doen, Hij is soeverein en als Hij wil dat wij ziek zijn, dan is dat zo en Hij heeft er vast Zijn reden voor. We kunnen God niet voor ons karretje spannen.

Maar ik denk dat we in beide gevallen voorbij schieten aan de werkelijke betekenis van de beloften. Want de vraag is, waarom geeft God deze beloften elke keer. Waarom wil Hij ons laten weten dat als we maar bij Hem schuilen, Hij voor ons zal zorgen. Waarom?

De HEER ging voor hem langs en riep uit: ‘De HEER! De HEER! Een God die liefdevol is en genadig, geduldig, trouw en waarachtig, die duizenden geslachten zijn liefde bewijst, die schuld, misdaad en zonde vergeeft, maar niet alles ongestraft laat en voor de schuld van de ouders de kinderen en kleinkinderen laat boeten, en ook het derde geslacht en het vierde.’ (Exodus 34:6,7)

Hier openbaart God zich aan Mozes, Hij laat Mozes weten Wie Hij is. God is God, een God vol van liefde, vol van trouw en goedheid. En een God van rechtvaardigheid die zonden niet ongestraft kan laten. En ik weet dat dit de reden is voor de beloften die God maakt.

God maakt de beloften, omdat Hij vol van liefde is, Hij doet die beloften omdat het Zijn verlangen is. Het is Zijn verlangen om voor ons te zorgen dat wij een goed leven hebben. Nergens in de bijbel kan ik lezen dat God een VERLANGEN (let op er staat verlangen) heeft dat het slecht met ons gaat. Zijn verlangen is dat wij op Hem hopen voor ons leven.

Daarom als we het verwachten van Gods liefde, Zijn liefde die Hij voor ons heeft dan zal God daaraan beantwoorden, omdat het Zijn verlangen is. We lopen er aan voorbij als we God maar op Zijn troon laten en Hem niet leren kennen. We lopen er ook aan voorbij als we maar de teksten uit de bijbel nemen en die toepassen op ons leven zonder God te leren kennen.

Als we hopen, het van Hem verwachten dan zal het werkelijkheid zijn in ons leven. Dan kan Zijn verlangen voor ons leven werkelijkheid worden en zal Hij voor ons zorgen. Dit is onze God, de God die ons zo lief heeft.

This entry was posted in 02 Exodus, 23 Jesaja. Bookmark the permalink.