Zonder God

Psalm 53

5 Hebben zij dan geen kennis die onrecht bedrijven,
die mijn volk opeten alsof zij brood aten?
Zij roepen God niet aan.
(Psalm 53:5)

Het idee dat er een God is, is voor aardig wat mensen niet zo zeker. Sterker nog ze gaan er liever van uit of hopen dat er geen god bestaat en hoeven daar dan ook geen rekening mee te houden. En dat is precies wat je in deze verzen ziet beschreven. De schrijver van deze psalm snapt niet wat deze mensen beweegt, hebben ze dan totaal geen notie van God?

In het bijbelboek spreuken wordt het al beschreven, de vreze des Heeren is het begin van alle wijsheid. En dit vers beschrijft precies het tegenovergestelde. Want op het moment dat men God kan uitsluiten van het leven, heeft men niets meer waar men verantwoording aan af hoeft te leggen.

Men is “vrij” om te doen wat men wil doen, geen enkele limiet zit er aan wat wij willen doen. Maar als wij onszelf niet onder controle hebben dan is deze vrijheid een last, dan zitten we gevangen. We hoeven nergens rekening mee te houden, zelfs niet met onze medemens.

Als christen moeten we leren om God oprecht te vrezen. Niet vrezen vanuit het krampachtig leven in een religie, maar oprecht bewust te zijn van Zijn aanwezigheid. Hij is er om te helpen, Hij is er om kracht te geven. Hij is er om te helpen met ons moraal.

Onrecht zit hem niet in het verschil tussen goede mensen en slechte mensen. Onrecht zit hem in de basis van onze houding tegenover God. Zonder die houding tegenover God is er geen recht of onrecht, dan zijn we slaven van onze lusten. Geef God ruimte in je leven, laat Hem toe.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.