Vrijheid

Psalm 51

14 Geef mij de vreugde over Uw heil terug,
ondersteun mij met een geest van vrijmoedigheid.
(Psalm 51:14)

Zonde bindt ons vast, het maakt ons slaven. Een van de grootste leugens is dat het vrijheid is als we kunnen doen wat we willen doen. Maar het is juist dat wat wij doen ons slaven maakt. En als we dat betwijfelen pak maar eens iets aan in jouw leven, vooral iets op entertainment gebied en onthoudt het jezelf voor een maand. Je zult zien dat het haast onmogelijk is.

We zijn slaven, we zijn geen mensen met een eigen wil zolang we onze emoties volgen. Want emoties zijn maakbaar, vandaar dat de reclamewereld het zo goed doet. We zijn slaven van onze eigen emotionele geneugten. Maar voor de wereld gaat dat er in ieder geval niet in. Zolang zei maar niet hoeven te vechten tegen de emotionele lusten gaat alles goed.

Mensen die werkelijk in vrijheid wandelen, zijn mensen die bewust zijn van de stappen die ze nemen. Ze zijn niet beïnvloedbaar door allerlei meningen, zelfs niet die van de bijbel. Zij lezen de bijbel als een boek waarin ze zelf de keuze hebben om te luisteren.

We zijn vrij als we echt de keuze hebben in ons leven, we zijn vrij als we kunnen handelen naar wijsheid. We zijn vrij als de zonde in ons leven niet de leiding neemt. We zijn vrij als we onze eigen wijsheid mogen gebruiken en er naar handelen. En dat kunnen we pas echt ervaren als we de Geest van wijsheid mogen ontvangen.

Want het is die ‘vriend’ die met ons wandelt en er voor ons is, de geest van vrijmoedigheid. Vrijheid zit hem niet in dat we alles doen wat ons ‘hartje’ begeerd, vrijheid is leven in wijsheid en er bewust naar handelen.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.