Geestelijke antenne

Psalm 51

13 Verwerp mij niet van voor Uw aangezicht
en neem Uw Heilige Geest niet van mij weg.
(Psalm 51:13)

Wat wij hier moeten begrijpen is dat David wat miste. Nathan had hem alleen maar verteld dat hij iets fout had gedaan en dat God daar niet blij mee was. David heeft zelf de conclusie getrokken dat het gevolgen had voor zijn geestelijk leven, er was een afstand ontstaan tussen hem en God.

Frappant hierbij is dat David waarschijnlijk dat gevoel niet had voordat Nathan bij hem was geweest om hem op zijn zonden te wijzen. En zo gaat dat vaak bij christenen, we voelen ons comfortabel in ons leven en gebruiken dat als leidraad voor de kwaliteit van ons leven. We zijn ons nauwelijks bewust van onze ziel en de staat daarvan.

We gaan door met ons leven want we vinden het allemaal wel goed, God hangt daar een beetje bij maar Hij is niet echt de kern van ons bestaan. We denken er niet over na, we zijn niet bezig met ons geestelijk leven. En omdat die antennes niet aan staan hebben we ook niet het gevoel dat er iets mis is met ons geloof.

Pas toen David te horen kreeg hoe God op de hele situatie keek, begreep hij dat het niet goed zat met zijn geestelijke leven. Daarom is het zo van belang dat wij zoeken naar het koninkrijk van God, want dat is de kijk van God op ons leven. Wij moeten nagaan wat Zijn verlangens zijn, niet wettisch, maar kijken naar Zijn hart van liefde.

En als we dat gaan toepassen op ons christelijk leven zal het ons veranderen. We worden ons bewust van de Heilige Geest in ons leven, we gaan het merken als het niet helemaal goed gaat. En we gaan verlangen naar meer van Zijn aanwezigheid in ons leven.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.